PANIKA ZAVLADALA U VRHU SPC PRED SVETI ARHIJEREJSKI SABOR: Sudbina nedostojnih vladika rešava se za 6 dana!
Patrijarh Porfirije FOTO: Alo, Masanori Josida

Kako precizira naš izvor iz Patrijaršije, reč je o onima koji su između dva Sabora u javnost izlazili sa političkim stavovima čime su brukali Crkvu, ali i onima protiv kojih su sveštenici iz njihovih eparhija u prethodnom periodu podneli patrijarhu prijave u kojima stoji ili da ih mobinguju ili da se nedolično ponašaju... 

- Svašta se tu nakupilo, prijave protiv nekih episkopa su neosnovane, ali ima i ozbiljnih. Sve ih je Njegova svetost uzeo u razmatranje i detaljno proverio. Takođe, na tapetu će biti i solo igrači koji su zabrazdili u politiku zarad lične koristi i time nanosili štetu Crkvi - kaže naš izvor dodajući da se može desiti da Porfirije odluči da rotira neke vladike, odnosno zatraži da zamene eparhije, što bi za neke bila nagrada, a za neke prava kazna…

Govoreći o predstojećem Saboru verski analitičar Željko Injac naglašava da patrijarh Porfirije nikada nije bio strog duhovnik, te da nas zasigurno ne očekuje „spektakularna seča vladika“, ali…

- Još na Saboru za izbor patrijarha se videlo da su tenzije među vladikama, nakon burne medijske kampanje, splasle. Nije isto kada se ljudi sretnu oči u oči i kada se nadmudruju preko medija. Mislim da će Sabor proteći u najnormalnijem redu. Naravno, to ne znači da su prilike u Crkvi idealne. Dosta je problema koje treba rešiti, ali klanovske podele nakon izbora patrijarha nemaju više toliko smisla pa ni uticaja, na kraju sada se dele nove karte. Pošto su pojedine eparhije upražnjene, očekivano je da će se Sabor baviti rešavanjem tog problema. Patrijarh Porfirije nikad nije bio neki strog duhovnik. Tako da verujem da će se njegov karakter odraziti i na upravljanje Crkvom. To naravno ne znači da će povlađivati ambicioznim pojedincima, ali znači da će klanovske podele biti značajno umanjene - smatra Injac.

PANIKA ZAVLADALA U VRHU SPC PRED SVETI ARHIJEREJSKI SABOR: Sudbina nedostojnih vladika rešava se za 6 dana!

FOTO: Alo

 

Na Saboru će, očekuje se, biti izabrana najmanje tri nova episkopa za tri upražnjena mesta. Reč je o tronovima u eparhiji valjevskoj, mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj.

Češljaće se i Temeljni ugovor


Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlji, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

  

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine kada je preminuo mitropolit Amfilohije a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kada je preminuo episkop Milutin, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno otkada je Porfirije izabran za patrijarha.

Ko može postati vladika?

Episkope Sabor bira iz monaškog ili mirskog sveštenstva jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dve trećine vladika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
mm

18.05.2021 07:37

ovaj vladika bas mrljavac ,,ni za sta nije ,,uzas

Pera

19.05.2021 23:53

Andrej Ćilerdzić iz Beča. Taj je odavno trebao u penziju!