MASOVNA BEŽANIJA Hiljade Rusa pokušava da napusti domovinu
Profimedia

Iz Rusije se odlazi na dva načina - vazdušnim ili kopnenim putem. S obzirom na cene avio-karata, koje su po svedočenju ogorčenih Rusa po društvenim mrežama dosegle sume i do 10.000 evra, avionima odlaze oni platežniji, dok drumovima idu oni koji nisu baš dobrog imovinskog stanja.

Granice najbližih država, pribaltičkih i Finske, maltene su zatrpane, pošto je sve manje onih koji uspevaju da dođu do avionskih karata, a nepregledne kolone su i na granici sa Gruzijom. Ipak, u tu zemlju je zabranjen ulazak nekima od vojno sposobnih muškaraca.

Velika navala je i na Tursku, gde leti najveći broj aviona s aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, s obzirom na to da je ruskim kompanijama zabranjeno da lete u članice EU.

Masovni beg Rusa iz svoje domovine stvorio je veliki problem evropskim državama, u prvom redu onima najbližim Rusiji - Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Finskoj. Ruske vlasti negirale su da nameravaju da zatvore granice, pa je sada, kako javljaju mediji, navala na granične prelaze s pomenutim državama.

MASOVNA BEŽANIJA Hiljade Rusa pokušava da napusti domovinu

Profimedia

 

Mnogi od onih koji pokušavaju da pobegnu od mobilizacije igraće na kartu prigovora savesti pri apliciranju za azil, a letonske vlasti su odmah odlučile da po toj osnovi ne odobravaju zahteve.

Litvanija, pak, zasada planira da nastavi procedure koje su u upotrebi, ali je već naglašeno da ta zemlja „nema kapacitete da u tolikom broju izdaje vize na humanitarnoj osnovi“, zbog čega je počela s odbijanjem prijema Rusa, a slično je odlučila i Estonija.

- Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji - rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

U problemu je i Finska, evropska država sa najdužom zajedničkom granicom sa Rusijom, iz koje traže da EU zauzme zajednički stav o težem izdavanju viza ruskim državljanima. Ni Poljska nije zauzela zvaničan stav, ali neimenovani zvaničnik te države je loptu već prebacio u dvorište većih i bogatijih članica EU.

- Neka oni koji beže iz Rusije idu u Francusku, Italiju... i neka im oni daju političke azile u masovnom broju. Baltičke države i Poljska to ne moraju da rade - rekao je taj izvor.

Iz Evropske komisije je u međuvremenu saopšteno da će EU da zauzme zajednički stav, a da do tada države članice moraju same da odlučuju šta da rade.

Vladimir Ašurkov, saradnik najjačeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji se nalazi u zatvoru, rekao je da ipak ne očekuje da u EU krene veliki broj Rusa koji beže od mobilizacije.

- Naravno, biće među njima i onih koji žele da pobegnu u EU. Mislim da ljudima koji ne žele da budu mobilisani i kojima zbog toga prete zakonske posledice treba pružiti azil - zaključio je Ašurkov.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading