Sergej Rjabkov
Foto: Alo/Martial Trezzini/Keystone via AP

Komentari su usledili nakon što je poljski predsednik Andžej Duda u ponedeljak rekao da će njegova nacija biti spremna da primi zapadne nuklearne napade, s obzirom na odluku Rusije da postavi interkontinentalne balističke rakete u susednoj Belorusiji krajem prošle godine.

- Naše strpljenje nije bezgranično. Ako Poljska krene putem dalje eskalacije – ovih verbalnih igara sa nuklearnim oružjem – onda to znači da će doći do daljeg kruga napetosti. Ova igra je veoma opasna, a njene posledice mogu biti nepredvidive - rekao je Rjabkov.

"Može doći do apokalipse"

Na Dudinu izjavu odgovorio je i pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov, koji je naveo da će rusko ministarstvo odbrane "analizirati situaciju... i preduzeti sve neophodne korake za odmazdu da garantuje našu bezbednost".

Usred rastućih tenzija, ruski saveznik Belorusija pomerio je u četvrtak svoje borbeno spremne trupe bliže granici sa Poljskom "sa pripravnošću od tri sata", rekao je predsednik Lukašenko – koji je upozorio da bi razmena udaraca mogla dovesti do "apokalipse".

Belorusija je spremna da dočeka zapadne snage odlukom da premesti neotkriveni broj trupa južno od Vitebske oblasti na severu ka jugozapadu, gde se zemlja graniči sa Poljskom i Ukrajinom.

"Rade sve da uvuku našu zemlju u sukob"

Lukašenko je tvrdio da je odluka motivisana sve većom pretnjom nacionalnoj bezbednosti koju je doneo rat u Ukrajini.

Tvrdio je da je 120.000 ukrajinskih vojnika stacionirano duž zajedničke granice i tvrdio da "Vašington čini sve da uvuče našu zemlju u sukob". U decembru je takođe potvrdio da Minsk sarađuje sa Moskvom kako bi ugostio nuklearno oružje Vladimira Putina, jer raste napetost između Istoka i Zapada.

Kremlj je tu odluku opravdao kao bezbednosni odgovor na percipiranu agresiju NATO-a usred njegove stalne podrške Ukrajini.

U intervjuu objavljenom u poljskom listu "Fakt" u ponedeljak, Duda je rekao da bi njegova zemlja — članica transatlantske bezbednosne alijanse — bila spremna da ugosti nuklearno oružje ako je na to pozovu zapadni partneri.

Šta kažu zvaničnici Poljske

Rusija je nedavno premestila svoje nuklearno oružje u Belorusiju, rekao je Duda.

- Ako je došlo do odluke naših saveznika da raspore nuklearno oružje u okviru nuklearne razmene i na našoj teritoriji kako bi se ojačala bezbednost istočnog krila NATO-a, spremni smo - rekao je Duda.

Ali njegovi komentari su možda bili nekontrolisani, a poljski premijer Donald Tusk je kasnije rekao novinarima da mora hitno da razgovara o ovom predlogu sa Dudom.

- Takođe bih voleo da sve potencijalne inicijative budu, pre svega, veoma dobro pripremljene od strane ljudi koji su za njih odgovorni i (želeo bih) da svi budemo apsolutno sigurni da to želimo. Ova ideja je apsolutno masivna, rekao bih, i veoma ozbiljna (i) morao bih da znam sve okolnosti koje su predsednika navele da donese ovu deklaraciju - rekao je Tusk.

"Ne treba da se plašimo sukoba sa Putinom, baš obrnuto!"
U međuvremenu, poljski ministar spoljnih poslova juče je pozvao NATO da poveća svoju odbrambenu spremnost i rekao da Varšava treba da bude u centru donošenja odluka u Evropskoj uniji.

Izlažući svoju viziju Poljske u srcu Evrope, Radek Sikorski je upozorio da će se ruski napad na NATO završiti porazom Moskve, ali je rekao da NATO mora da poveća svoju odbranu kako bi osigurao dugoročnu bezbednost.

- Ne bismo mi – Zapad – trebali da se plašimo sukoba sa Putinom, već obrnuto. Vredi ovo podsetiti, ne da bi se pojačao osećaj ugroženosti Rusa, jer je NATO odbrambeni pakt, već da bi se pokazalo da bi se napad Rusije na bilo koju od članica Alijanse neizbežno završio njenim porazom. Vojni i ekonomski potencijal Rusije bledi u poređenju sa zapadnim. Ako nam ne nedostaje volje, Rusija će izgubiti. Jedina Putinova nada je naš nedostatak odlučnosti - rekao je Sikorski.Da li bi NATO članice to dozvolile?
Tri članice NATO-a su nuklearne sile: SAD, Velika Britanija i Francuska.

U okviru programa podele, SAD imaju nuklearna postrojenja smeštena u nekim savezničkim zemljama: Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj, za raspoređivanje i skladištenje oružja.

Sedam članica alijanse ima avione sa dvostrukom sposobnošću koji mogu da nose konvencionalne bombe ili nuklearne bojeve glave i dostupni su za upotrebu ukoliko takav napad bude potreban.

Vašington zadržava apsolutnu kontrolu i starateljstvo nad oružjem koje raspoređuje, i to bi učinio ako bi postigao sporazum sa Poljskom da i tamo stacionira nuklearno oružje.

(Dejli mejl)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading