"TO TREBA SADA DA KOMENTARIŠE BELA KUĆA" Zaharova reagovala na navode američkog novinara o eksploziji na Severnom toku
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

- Stav Rusije o umešanosti SAD i NATO više puta smo iznosili, ukazujući da oni to nisu ni krili, već su se hvalili na sva usta namerom da unište civilnu infrastrukturu kojom je Evropa dobijala ruske energente“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Kako je dodala, Moskva je takođe redovno ukazivala na odsustvo spremnosti Danske, Nemačke i Švedske da sprovedu otvorenu istragu i protivljenje da u njoj učestvuje Rusija iako je upravo Rusija pretrpela ogromne gubitke.

- Sve te činjenice sada treba da komentarišu u Beloj kući - rekla je Zaharova.

Herš, lauerat Pulicerove nagrade, navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO „Baltops“ u leto 2022. godine postavili eksplozivne naprave pod gasovode, a da su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani. Kako navodi Herš, američki predsednik Džozef Bajden odlučio se za divrziju posle devet meseci tajnih diskusija sa timom za nacionalnu bezbednost.

 

Podsetimo, napadi na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku“ i „Severnom toku 2“ dogodili su se 26. septembra. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading