POZNATA CENA "ENERGETSKE SLOBODE" EU ulaže čak 300 milijardi evra za prekid zavisnosti od Rusije
Tanjug/Ap

Fon der Lajen je u vanrednom obraćanju u Briselu poručila da se plan zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više ” pouzdanih dobavljača” energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

”Danas podižemo naše anbicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih foslilnih goriva što je pre moguće. Ovo će biti ubrzanje već postojeće Zelene agende EU”, poručila je Lajen.

KONAČNO DOLIJALI Pogledajte šta Rusi rade zarobljenim pripadnicima zloglasnog bataljona "Azov" iz "Azovstalja" (VIDEO)

Ona je najvila povećanje ciljane EU energetske efikasnosti za 2030. godinu, sa 9 na 13 procenata, dok bi istovremeno ciljani udeo obnovljive energije, umesto 40 procenata, do 2030. godine bio 45 procenata.

Predsednica Evropske komisije najavila je ubzanje porcedura za izgradnju obnovljivih izvora energije u Evropi, ali i obavezu izgradnje solarnih panela na krovovima komercijalnih i javnih zgrada od 2025. godine, što će za nove stambene zgrade važiti od 2029. godine.

Ona je najavila i platformu po kojoj će 27 članica EU zajedno nabavljati energente na svetskim tržistima.

DA LI OVO ZNAČI DA ĆE POČETI TOTALNI RAT? Kremlj se oglasio i vesti nisu dobre

”Sve ovo će zahtevati masivne investicije. Mobilisaćemo do 300 milijardi evra od čega će 75 milijardi biti grantovi, a 225 milijarde zajmovi. Oko 10 milijardi evra od ove sume biće upotrebljeno za izgradnju veza između gasa i tečnog gasa kako niko ne bi ostao bez grejanja. Još 2 milijarde biće upotrebeljene za naftnu infrastrukturu kako bismo zaustavili uvoz ruske nafte. Sve ostalo, čak 95 procenata ukupnih sredstava, ići će na ubrzanje tranzicije ka čistim izvorima energije”, najavila je Lajen.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading