BICIKLOM NA RUSIJU Zapad nemoćan pred Putinom: Hoćete bal, nek je maskenbal!
Alo

 

Istovremeno, taj isti Zapad priprema agresivni paket sankcija ako se Putin odluči na još jedno otimanje teritorija u Ukrajini.

Napetosti su sada na najvišem nivou od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim i poslala "male zelene ljude" u ukrajinsku regiju Donbas. Potpuna kopnena invazija Ukrajine sada je realna mogućnost. Ali, Putin ne mari za pretnje Zapada, jer je u zavidnoj poziciji i može da vuče sledeće poteze, piše CNN.

Evropa je u energetskoj krizi i poseduje male rezerve, a s obzirom na to da 40 odsto uvoza gasa u EU dolazi iz Rusije, Kremlj je već pokazao svoju sposobnost da matira najoštrije sankcije Zapada ograničavanjem proizvodnje i potencijalnim zamračenjima širom evropskog kontinenta

Putinova igra je SSSR 2.0

Putinova igra je SSSR 2.0, navodi dalje CNN. Njegovi sledeći potezi stižu u delikatnom geopolitičkom trenutku, sa strahom Zapada od invazije na Ukrajinu, kolonizacije Belorusije, energetske krize u celoj Evropi, nemačke kancelarke Angele Merkel koja se povlači s mesta glavnog pregovarača EU i zabrinutosti zbog konfuzne spoljne politike američkog predsednika Džoa Bajdena.

BICIKLOM NA RUSIJU Zapad nemoćan pred Putinom: Hoćete bal, nek je maskenbal!

EPA/ Friedemann Vogel

 

Ako sumnjate u Putinove planove da vrati vreme unazad samo pročitajte njegov esej s više od 5.000 reči o tome zašto su Rusija, Belorusija i Ukrajina osuđene na propast bez bliže integracije s Majkom Rusijom. Ili uzmite u obzir njegove odvažne zahteve u petak za vetom na to ko se pridružuje NATO savezu i ograničenja u stacioniranju trupa i oružja u bilo kojoj zemlji koja se pridružila NATO-u nakon 1997. godine, ističe se u analizi CNN-a.

Bez ispaljenog metka, Putin je uspeo da pošalje Zapad u kolektivnu paniku ili barem u poziciju u kojoj osećaju potrebu da umire ostarelog autokratu. U poslednja četiri meseca, a posebno između 7. septembra i 5. decembra, prema izvorima zapadnih obaveštajnih službi, Putin je nagomilao desetine hiljada vojnika i teškog naoružanja oko 50 kilometara od ukrajinske granice. Izveštaji američkih obaveštajnih službi upućuju na gomilanje do 175.000 vojnika, dovoljno za brzi i trenutni upad.

Još jedno otimanje povećalo bi teritoriju zauzetu 2014. kada je Rusija anektirala Krim i poslala borce koje podržava u industrijaliziranu istočnu regiju Donbas u Ukrajini.

Hibridni rat

S toliko vojne snage Putin bi mogao da cilja na kopnenu vezu između same Rusije i Krima, potez koji bi delom mogao biti osmišljen kako bi se oslobodili vodeni resursi koje je Ukrajina blokirala u Severnokrimskom kanalu, koji je nekada zadovoljavao 85 posto potreba za vodom na ovom poluostrvu.

BICIKLOM NA RUSIJU Zapad nemoćan pred Putinom: Hoćete bal, nek je maskenbal!

Alo

 

Postupci Kremlja nisu ograničeni samo na Ukrajinu. Rusija je bila angažovana u hibridnom ratu sa Zapadom, uključujući hakovanje jednog od najvećih američkih dalekovoda, širenje dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa, mešanje u američke izbore i neutralizaciju protivnika na stranoj teritoriji.

Nedavno je Putin otvorio još jedan front sa Zapadom sklopivši vojni savez s čovekom koji se često naziva "poslednjim diktatorom Evrope", beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Ohrabren podrškom Kremlja, Lukašenko je delovao nekažnjeno zatvarajući protivnike, nateravši Rajanerov avion s političkim protivnikom na njemu na prinudno sletanje i poslavši migrante prema granici sa EU.

Ipak, tek u četvrtak, evropski čelnici odgovorili su na Putinovu taktiku maltretiranja i zastrašivanja pokušavajući da ga gurnui prema pregovaračkom stolu. To bi mogao biti znak da se EU boji da bi, čak i ako ne potpiše nove oštre sankcije Rusiji u slučaju invazije, Putin mogao odgovoriti zaustavljanjem isporuke gasa.

Strah i kohezija

Možda ne slučajno, Rusija i Kina ove sedmice su najavile zajednički rad na zatvorenoj trgovačkoj mreži koja bi smanjila zavisnost od međunarodnog finansijskog sistema i ograničila transakcije u američkoj valuti.

Kod kuće, Putin je razmahao moć države kroz strah i koheziju, uglavnom zabranom organizacija civilnog društva, zatvaranjem istaknutih protivnika i pretnjama ruskim državljanima koji rade za strane ambasade.

Koliko je alata ostalo u diplomatskom arsenalu Zapada? Depresivno malo. Ali neke opcije ipak postoje: zabrana putovanja Rusima, blokiranje višemilionskih poslova sa nekretninama koji su London i Majami pretvorili u igrališta bogatih Rusa, čak i trenutno proterivanje ruskih državljana iz zapadnih zemalja. Drugim rečima, sve što je potrebno osim direktnog vojnog sukoba, zaključuje CNN, a prenosi Index.hr.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading