Rusija
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

- Na teritoriji Azerbejdžana postoji železnička pruga koja spaja Rusiju sa Iranom. Ali potrebe nam diktiraju da se pravi nova železnička pruga kako bi se mogao povećati promet - objasnio je Alijev i istakao da će ti veliki projekti još više ujediniti Rusiju i Azerbejdžan.

Putin je pozvao sve zainteresovane zemlje da se pridruže razvoju transportnog koridora "Sever-jug" koji će povezati Severni morski put sa Persijskim zalivom, prolazeći kroz Rusiju, Azerbejdžan, Iran i Indiju. Taj koridor bi, kako ističe Putin, trebalo da bude primer međunarodne ekonomske saradnje.

Eksperti vide veliki geopolitički potencijal tog koridora. Zapad vrši veliki pritisak na Moskvu i Baku i međunarodna situacija još više zbližava dve prijateljske zemlje. Politikolog Aleksej Naumov objašnjava da je do sada roba iz Rusije prevožena brodovima preko Kaspijskog mora u Iran, pa će biti mnogo lakše i brže kad se bude prevozila železnicom.

- Taj železnički koridor će biti potreban bez obzira na to kako se budu razvijali odnosi Rusije sa EU - tvrdi Naumov, ističući da bi taj koridor mogao da smanji cenu prevoza robe.

U Kremlju su, inače, najavili dolazak Alijeva kao velikog prijatelja Rusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da dve zemlje imaju veliki potencijal za saradnju. Ruske investicije u ekonomiju Azerbejdžana su dostigle šest milijardi dolara, a trgovinska razmena prešla četiri milijarde dolara.

Putin i Alijev su se sreli i sa onima koji su pre 50 godina pravili BAM - Bajkalsko-amursku železničku magistralu. Otac sadašnjeg predsednika Azerbejdžana Gejdar Alijev je u to vreme bio na čelu sovjetske državne komisije koja se bavila realizacijom planova gradnje BAM-a i Putin je rekao da mu je Rusija zahvalna. U to vreme je Alijev bio prvi zamenik predsednika sovjetske vlade i činio je sve da se taj plan ostvari.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je rekao da u njegovoj zemlji visoko cene dobar odnos građana Rusije koji pamte doprinos njegovog oca Gejdara.

- Okretanje Rusije ka istoku bilo je moguće zahvaljujući BAM-u. Azerbejdžanski građevinari i sada rade na održavanju i modernizaciji te pruge - napomenuo je Putin.

Rusi planiraju most za Sahalin

Rusija će napraviti veliki most za Sahalin. Da će taj skupi projekat postati realnost potvrdio je predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa gubernatorom Sahalinske oblasti Valerijem Limarenkom. Vodeći naučni saradnik Instituta morske geologije i geofizike Dalekog istoka doktor tehničkih nauka Vjačeslav Melki godinama izučava plan za taj most. U poređenju sa Krimskim mostom, klima na Sahalinu je surova.

- Hladnoća ne smeta betonu, ali led može biti opasan. Zato Sahalinski most treba graditi malo južnije. Zbog toga će on biti nešto duži, ali će biti i sigurniji - kazao je Melki.

I Krimski most nije građen tamo gde su obale najbliže, već malo dalje, da se izbegne opasnost da led uništi lukove. Kao i Krimski most, i Sahalinski će se oslanjati na ostrva. Kameno dno mora je dobro za most. Gradnja će početi kad bude obezbeđen novac. Biće nešto skuplji od Krimskog, koji je koštao 300 milijardi rubalja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading