DUGO ČEKANA SLOBODA Izrael pustio Palestinca sa najdužim zatvorskim stažom
Tanjug/Ap

Izrael je posle skoro 40 godina oslobodio palestinskog zatvorenika sa najdužim stažom iza rešetaka.

Karim Junis je 1983. godine osuđen za otmicu i ubistvo izraelskog vojnika Avija Bromberga na okupiranoj Golanskoj visoravni tri godine ranije.

Postao je značajna ličnost u zatvoru, pišući političke radove i pozivajući na sporazume sa Izraelom.

Junis ima izraelsko državljanstvo, ali je ministar unutrašnjih poslova zatražio da mu bude oduzeto.

Arije Deri je rekao ombudsmanu da bi to poslalo važnu poruku onima koji su "postali simbol za vršenje krivičnih dela terora".

Mahmud Abas, palestinski predsednik, rekao je da Junis "predstavlja simbol palestinskog naroda i nepokolebljivog slobodnog naroda sveta".

Izraelski mediji su preneli da je Junis pušten iz zatvora u izraelskom gradu Ranana u četvrtak pre zore, a da njegova porodica nije obaveštena kako bi se sprečilo organizovanje proslava.

Kasnije su ga dočekali rođaci i prijatelji u njegovom rodnom selu Ara, na severu Izraela.

Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, ultradesničarski izraelski političar, policiji je naložio da nagleda povratak Junisa u selo.

Po oslobađanju, Junis je rekao da je to bilo "40 godina ispunjenih pričama, pričama zatvorenika i svaka predstavlja priču jedne nacije".

"Veoma sam ponosan što sam jedan od onih koji su se žrtvovali za Palestinu i bili smo spremni da žrtvujemo i više zarad Palestine", rekao je Junis dok mu je crno-bela marama bila omotana oko ramena.

Junis je pre puštanja na slobodu napisao da je tužan zbog palestinskih zatvorenika koji će ostati iza rešetaka.

Među njima je i njegov rođak Maher Junis, koji je osuđen za istu otmicu i ubistvo, a očekuje se da će biti pušten kasnije ovog meseca.

Predsednik Abas je naveo da je oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora "cilj čitavog palestinskog naroda".

Njih oko 4.700 se nalazi u izraelskim zatvorima i centrima za pritvor, prema podacima palestinske grupe za ljudska prava Adamer.

Navodi se da je među njima 150 maloletnika i 835 ljudi koji nisu optuženi niti im je suđeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading