TRAGEDIJA U EU POSTAJE SVE VEĆA Države nemaju kontrolu nad sopstvenim zalihama gasa
Shuterstoock

- Samo deset odsto gasa u skladištima od Italije do Holandije se nalazi pod neposrednom kontrolom vlasti - saopštila je agencija.

Ostalih 90 odsto zaliha pripada međunarodnim trgovinskim i energetskim kompanijama, koje mogu da prodaju gas po uvećanim cenama drugim zemljama, primetio je autor članka.

VELIKO PONIŽENJE ZA BRITANCE - Alo.rs

Prema izjavi eksperta, konsultanta kompanije „Vud Mek Kinzi“ (Wood Mackenzie) Grema Fridmena, reginalna gasna mreža mora da obezbedi isporuke gasa na međunarodnim tržištima. Pritom, u ovoj kriznoj situaciji sistem nije dokazao svoju praktičnu primenu, rekao je on.

On prognozira da bi u slučaju hladne zime zalihe mogle, već u martu, da budu niže od deset odsto i dodao da će mnogo toga zavisiti od surovosti zime.

Zapadne zemlje su se suočile sa povećanjem cena energenata i porastom inflacije zbog uvođenja sankcija protiv Moskve i težnji za ukidanje ruskog goriva. Usled povećanih cena goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila konkurentsku prednost, što je uticalo i na druge sfere ekonomije. SAD i evropske države su se suočile sa rekordnom inflacijom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading