"BIĆE OVO DVA GADNA DANA!" Bajden se obratio naciji! (VIDEO)
Tanjug/Ap

Kretala se ka unutrašnjosti, gde se očekivalo da će oslabiti, ali su stanovnici centralne Floride i dalje mogli da iskuse uraganske vetrove. Pre nego što je prošao kroz Meksički zaliv do Floride, uragan Jan je juče probio zapadnu Kubu gde je usmrtio dve osobe i srušio električnu mrežu u zemlji.

- Ovo će biti gadan gadan dan, tačnije dva dana - rekao je guverner Floride Ron De Santis, naglašavajući da ljudi treba da požure u najbezbednije sklonište i tamo ostanu. Savezna vlada poslala je 300 kola hitne pomoći sa medicinskim timovima i spremna je da kamionom preveze 3,7 miliona obroka i 3,5 miliona litara vode kada oluja prođe.

 

 

- Bićemo tu da vam pomognemo da sve očistite i obnovite, da pomognemo Floridi da se ponovo pokrene - rekao je danas predsednik Džo Bajden. Podstaknut toplim vodama u Meksičkom zalivu, Jan je preko noći porastao do uragana kategorije 4 sa vetrom brzine 250 km/h i nadomak je najopasnije kategorije 5, prema Nacionalnom centru za uragane.

Više od 450.000 domova i firmi ostalo je bez struje, a stanovnici su upozoreni da bi danima mogli biti bez struje. Guverner Floride De Santis je rekao da država ima timove za potragu i spasavanje i 7.000 vojnika Nacionalne garde sa Floride i drugih mesta spremnih da pomognu kada se razvedri.

U delovima Džordžije i Južne Karoline takođe bi mogle da se pojave poplavne kiše i neki veliki talasi u subotu. Guverner Džordžije Brajan Kemp je preventivno proglasio vanredno stanje, naredivši da 500 vojnika Nacionalne garde bude u pripravnosti.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading