"RUSIJA MORA DA PLATI" Evropa i SAD spremaju pakleni plan nakon referenduma u Ukrajini
Foto: Alo ilustracija

SAD zajedno sa saveznicima i partnerima rade na tome da brzo uvedu oštre ekonomske mere protiv Rusije zbog lažnih referenduma održanih u nekoliko ukrajinskih regiona, izjavio je danas šef odeljenja Stejt Departmenta nadležan za koordinaciju sankcija, Džejms O''Brajen.

On očekuje da će se nastaviti tempo po kojem je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objavljivala sankcije Rusiji u proseku svakih šest sedmica, preneo je Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas novi paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog "lažnog" referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

- Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju - rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Lideri bloka ranije su kritikovali "nezakonite" glasove za aneksiju koje je Rusija održala u četiri okupirana regiona Ukrajine i njihove "falsifikovane" rezultate, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

- EU osuđuje održavanje nelegalnih "referenduma" i njihov falsifikovani ishod - napisao je Borel, na Tviteru.

- Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, usred sistematskih kršenja ljudskih prava - rekao je on.

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe tvitovao: "Lažni referendumi. Lažni rezultati. Ne priznajemo ni jedno ni drugo."

U utorak je portparol EU Peter Stano najavio da će blok uvesti sankcije organizatorima "ilegalnih" glasanja.

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading