HTELI DA GA KIDNAPUJU Belgijski ministar: Moramo da nastavimo da se borimo
Foto: EPA/JULIEN WARNAND

U petak su holanski policijski službenici lišili slobode trojicu muškaraca osumnjičenih za ovo delo, nekoliko dana nakon što je ispred kuće Van Kvikenborna pronađen automobil u kome se nalazilo oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

Holandska policija je danas uhapsila četvrtog muškarca, belgijskog državljanina (21), saopšteno je iz kancelarije holandskog državnog tužioca.

Belgijski mediji su izvestili da su u vozilu ispred kuće koju ministar deli sa suprugom i sinom pronađeni kalašnjikovi i dve flaše benzina.

HTELI DA GA KIDNAPUJU Belgijski ministar: Moramo da nastavimo da se borimo

Foto: EPA/JULIEN WARNAND

 

 

Ministar je od tada pod strogim policijskim nadzorom nakon "ozbiljne pretnje", saopštio je juče zvaničnik belgijskog Saveznog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su "prošle nedelje obavešteni o mogućoj opasnosti" po bezbednost političara i da to shvataju veoma "ozbiljno" i dodaju da su pokrenuli zvaničnu istragu.

Tačni detalji pretnje ostali su nejasni, navodi britanski javni servis.

Belgijski mediji izveštavaju da je reč o pokušaju otmice, a neki povezuju zaveru sa kriminalnim grupama umešanim u trgovinu narkoticima.

Tužilaštvo nije potvrdilo ove detalje.

Van Kvikenborn je u objavi na Fejsbuku napisao da neće učestvovati u planiranim događajima u narednim danima.

On je rekao da svako ko radi na borbi protiv organizovanog kriminala zna rizike i da će nastaviti da vodi istragu protiv kriminalnih grupa energičnije nego ranije.

„Da budem jasan, ljudi koji stoje iza ovoga postižu suprotno od onoga što nameravaju. To jača moje uverenje da moramo da nastavimo da se borimo", izjavio je Van Kvikenbor i dodao da se kriminalci osećaju sateranim u ćošak.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da su pretnje poput otmice ministra oravde "potpuno neprihvatljive“.

"Necemo dozvoliti nikome da nas zastraši'', poručio je da De Kru.

Belgija je poslednjih nedelja preduzimala veće korake u borbi protiv organizovanog kriminala, najavljujući plan koji lokalnim vlastima daje više slobode da se bore protiv nasilja.

U prošlogodišnjem izveštaju Evuropola, Belgija i Holandija su navedene kao ''epicentar tržišta kokaina u Evropi'', navodi Bi-Bi-Si.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading