Premijer
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dris van Agt i njegova supruga imali su 93 godine i oboje su već duže vreme bili krhkog zdravlja.

Preminuo je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom Eugenijom van Agt-Krekelberg, sa kojom je bio više od 70 godina i koju je uvek oslovljavao s "moja devojka", objavila je organizacija.

Van Agt je bio demohrišćanski premijer Holandije od 1977. do 1982. godine.

Mediji podsećaju da je Van Agt vremenom postao sve progresivniji i na kraju je napustio Demohrišćansku stranku 2017. godine zbog ideoloških razlika po pitanju Izraela i Palestine. Van Agt je inače nakon posete Izraelu 1999. godine postao sve glasniji o svojoj podršci palestinskom narodu dok je svoje iskustvo sa tog putovanja nazvao "preobražajem".

Političar je 2019. godine pretrpeo izliv krvi u mozak dok je držao govor na komemoraciji za Palestince i nikada se nije u potpunosti oporavio.

Holandski premijer Mark Rute, koji je Van Agta nazvao svojim "pradedom na dužnosti", pohvalno je govorio o bivšem političaru.

- Svojim jedinstvenim jezikom, svojim jasnim uverenjima i upečatljivom prezentacijom, Dris van Agt dao je boju i suštinu holandskoj politici u vreme polarizacije i stranačke obnove - izjavio je Rute.

Holandska kraljevska porodica se takođe oprostila od Van Agta.

- Preuzeo je administrativnu odgovornost u turbulentnom vremenu i uspeo je da nadahne mnoge svojom upečatljivom ličnošću i živopisnim stilom - rekli su u zajedničkoj izjavi.

Eutanazija je u Holandiji legalizovana 2001. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading