Premijer
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj potez neće nužno dovesti do bilo kakvog većeg političkog pomaka, ali signalizira želju da Makron pokuša da odmakne od prošlogodišnjih nepopularnih penzionih i imigracionih reformi i poboljša šanse svoje centrističke stranke na junskim izborima za EU.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Makronov tabor zaostaje za strankom krajnje desničarke Marin le Pen za oko osam do deset procentnih poena.

Atal, bliski Makronov saveznik koji je postao poznat kao portparol vlade tokom pandemije COVID-a, zameniće odlazeću premijerku Elizabet Born.

Jedan od najpopularnijih političara u zemlji u nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, Atal je stekao ime kao pametan ministar, opušten u radijskim emisijama i u parlamentu.

On će biti najmlađi premijer Francuske i prvi koji će biti otvoreno homoseksualac.

- Gabrijel Atal pomalo liči na Makrona iz 2017. godine - rekao je poslanik Patrik Vignal, misleći na tačku kada je predsednik prvi put preuzeo dužnost kao najmlađi lider u modernoj francuskoj istoriji, u to vreme popularna ličnost među biračima.

Vignal, koji pripada Makronovoj Renesansnoj partiji i prvi put se sreo sa Atalom pre više od deset godina, dodao je da je ministar prosvete „jasan, ima autoritet“.

Atal i Makron bi zajedno imali starosnu dob nešto ispod Džo Bajdena, koji se kandiduje za drugi mandat na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD.

Makron se bori da se izbori sa turbulentnijim parlamentom otkako je izgubio apsolutnu većinu ubrzo nakon što je ponovo izabran 2022.

- Dvojac Makron-Atal može doneti novi život (vladi)  - kazao je anketar kompanije Harris Interactive Žan-Danijel Levi.

Ali, opozicioni lideri su brzo rekli da ne očekuju mnogo od promene premijera, s tim da je sam Makron preuzeo veći deo donošenja odluka.

- Elizabet Born, Gabrijel Atal ili neko drugi, nije me briga, samo će to biti ista politika - naveo je lider Socijalističke partije Olivije For radiju Frans Inter.

Gabriel Atal (34) imenovan je za novog novog premijera Francuske. Imenovanje se održalo dan nakon ostavke Elizabet Born. On trenutno vrši funkciju ministra obrazovanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gaga

09.01.2024 12:46

Na mladima svet ostaje a duga i bolna recesija na gradjanima