DRAMATIČNO UPOZORENJE ZA GRČKU Ne krećite na put, auto parkirajte, pogledajte koja mesta su na udaru oluje
Foto: Printscreen

On u upozorenju, koje je poslao u nedelju veče, navodi da postoji opasnost od poplava, bujica i jakih oluja!

- Ovaj sistem nastaviće da jača u toku noći i do jutra će uslovljavati u ovim predelima još obilnije pljuskove i jače grmljavinske oluje, pri čemu se očekuje da padne i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica. Najkritičnija situacija biće na Halkidikiju, na širem području Soluna i u oblasti regije Olimpa gde se očekuje da za 12 sati padne i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz jake bujice i poplave. Očekuju se i veoma jake grmljavine, a duž Egejskog mora veliki talasi, uz olujne vetrove - kaže Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima "kako se na ovom području i dalje nalazi veliki broj naših turista, u toku noći, jutra i u ponedeljak pre podne preporučuje se ogroman oprez na opasnost od poplava i bujica".

- Ne treba kretati na put, treba u potpunosti izbegavati puteve u brdovitim predelima, duž manjih tokova i duž samog Egejskog mora, a zbog opasnosti od poplava i bujica, vozila treba parkirati na bezbedna mesta, jer je dosta naših turista ostalo bez svojih vozila koja su uništena tokom prethodne oluje pre 15 ak dana. Inače, padavine će biti toliko jake, da mogu da ugroze čak i objekte, pa se preporučuje poseban oprez - kaže meterolog.

Navodi da je dobra vest da će olujni sistem na severnom i istočnom Grčkom u ponedeljak sredinom dana početi da slabi, uz prestanak padavina i razvedravanje do kraja dana, pa se od utorka u celoj Grčkoj očekuje stabilno, suvo, sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature i preko 30°C.

- Još jedna veoma dobra vest je da se Srbija neće naći na udaru ovog sistema i da je pred nama mirna i vedra noć, osim na jugu Srbije gde će do jutra biti kiše i pljuskova. U Srbiji od sutra stabilno i suvo vreme, uz smenu sunca i oblaka, a od utorka do petka sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature i preko 30°C. Novo pogoršanje vremena očekuje se u petak posle podne i uveče i za vikend - poručuje Đurić.

 

Komentari (0)

Loading