Prevare za aranžmane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Omiljena destinacija za leto velikom broju Srba ove godine skuplja je skoro duplo nego prošle godine. Gračka, koja je nekad bila dostupna svima, sada je toliko paprena da se i oni sa dubljim džepom premišljaju. Hoteli su toliko poskupeli, da je 10 dana sa doručkom u Sivoti na Jonskoj obali u julu 2024. za čak 1.000 evra skuplje nego u julu 2023. godine. Skočile su i cene privatnih apartmana, pa pronaći dobar smeštaj ispod 1.000 evra zvuči kao naučna fantastika.

Miljana Jevremović (43) iz Beograda kaže za Alo! da je odustala od voljene Grčke upravo zbog bezobraznih cena i da će ove godine letovati na nekom drugom mestu.

- Mi svi porodično obožavamo Grčku. Čisto radi reda smo pogledali cene u hotelu u kom smo odsedali prošle godine. Da ne poverujete, smeštaj je za čak 1.000 evra skuplji! To je cena za noćenje sa doručkom. Mi smo ostali šokirani! Pri tome, cene hrane su se baš povećale, sve je skuplje. Cene maslinovog ulja su otišle u nebesa. Sad im dolazi veliki broj turista iz evropskih zemalja gde je mnogo jači standard, pa ni ne pitaju šta koliko košta kad dođu u Grčku na odmor. To su uglavnom Šveđani, Norvežani, Britanci, Nemci... Zbog njih su Grci cene podigli u nebesa, a to za nas Srbe više uopšte nije povoljno. Mi sad gledamo Francusku ili Italiju, koje su jeftinije – kaže Miljana iz Beograda.

Cene putarina u Grčkoj:

Evzoni - Halkidiki 2,95 evra

Evzoni - Tasos 8,55 evra

Evzoni - Lefkada 16,90 evra

Evzoni - Parga (Vrahos) 13,25 evra

Evzoni - Krf 13,25 evra

Evzoni - Paralija, Leptokaria i Nei Pori 5,70 evra

Evzoni - Asprovalta i Vrasna 7,45 evra

U nekim turističnim mestima giros u restoranu košta i 20 evra, a skočile su i putarine. Od 1. aprila na Egnatia Odos auto-putu kroz ovu zemlju, putarina je skočila za čak 33 odsto. Tačnije, korisnici će plaćati 0,04 evra umesto 0,03 evra po kilometru, a očekuje se da će grčka vlada dobiti oko 1,5 milijardi evra prihoda od ugovora o koncesiji.

Ipak, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, izneo je predviđanja o letnjoj turističkoj sezoni, ističući porast interesovanja građana za putovanja uprkos povećanim troškovima aranžmana.

Putarine od Beograda do Grčke:

Do Halkidikija 51,30 evra;

Do Paralije, Leptokarije i Nei Porija 56,80 evra;

Do Asprovalte i Vrasne 60,30 evra;

Do Tasosa 62,50 evra;

Do Lefkade 79,20 evra;

Do Parge (Vrahos) 79,90 evra;

Do Krfa 71,90 evra.

Uprkos izazovima, očekuje se da će srpski turisti i ove godine u velikom broju uživati u letnjim putovanjima, kako u inostranstvu tako i u domovini.

- U martu smo zabeležili oko 10 odsto više uplaćenih aranžmana u poređenju sa prošlom godinom, što je čudno obzirom da su cene duplo veće. Interesovanje za evropske gradove kao što su Istanbul, Atina, Temišvar, Sofija, Budimpešta, Prag, Beč i Severna Italija je izraženo, a ove destinacije su među najtraženijim aranžmanima - rekao je Seničić i dodao da se u Grčkoj očekuje milion posetilaca.

Kako bi se izbegle neprilike tokom putovanja, Seničić je savetovao građanima da provere da li turistička agencija poseduje licencu prilikom uplate aranžmana. Takođe je upozorio da treba posebno obratiti pažnju na propisano parkiranje u Grčkoj kako bi se izbegle eventualne neprijatnosti.

AKO NE PLATITE KAZNU, NE MOŽETE DA PREĐETE GRANICU!

Na osnovu Zakona, ko nije platio kaznu, ne može da dobije ili obnovi neka dokumenta, vozačku ili saobraćajnu dozvolu. Na samoj granici, na izlazu iz Srbije, može doći i do neprijatnog saznanja da u sistemu postoji blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga čak ne možete da napustite zemlju, te da budete vraćeni sa granice ako je zbog neplaćene kazne raspisana poternica. Događa se da cela porodica u automobilu bude vraćena zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara, pa ukoliko znate da ste imali neke kazne proverite pre puta da li ste sve platili.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading