AMERIKA PUSTILA GLAVNOG SAVEZNIKA NIZ VODU Bajden obavestio Kongres da namerava da poništi vojne povlastice ovoj zemlji
Foto: AP/Alex Brandon

SAD su 2012. proglasile Avganistan glavnim saveznikom van NATO, čime su dve zemlje otvorile put za održavanje odbrambenih i ekonomskih odnosa. Tadašnji američki državni sekretar Hilari Klinton objavila je imenovanje tokom posete Kabulu.

Za razliku od NATO saveznika SAD, koji su povezani zajedničkim odbrambenim paktom, ne postoji međusobna garancija odbrane kod saveznika koji nisu članice alijanse. Ovi saveznici imaju pravo na određenu pomoć, kao i da služe kao lokacija za zalihe ratnih rezervi u vlasništvu SAD. Osim toga, privatne kompanije iz određene zemlje mogu da ponude ugovore za održavanje, popravku ili remont američke vojne opreme u inostranstvu.

Nakon što je američka administracija objavila kraj 20 godina duge vojne operacije Vašingtona u Avganistanu i početak povlačenja trupa, talibani su krenuli u ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga.

Talibanski borci su 15. avgusta 2021. upali u Kabul bez ikakvog otpora i stekli punu kontrolu nad avganistanskom prestonicom u roku od nekoliko sati.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani rekao je da se povukao kako bi spričio bilo kakvo krvoproliće i pobegao je iz zemlje. Talibani su 6. septembra proglasili potpunu pobedu u Avganistanu i 7. septembra formirali privremenu vladu, koju još nijedna država zvanično nije priznala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading