ODLUČENO Stoltenberg: Švedska i Finska pristupaju NATO
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

- Dogovorili smo se da pozovemo Finsku i Švedsku da se pridruže našem savezu i o dugoročnoj podršci Ukrajini - naveo je Stoltenberg i dodao da će predsednici obe nordijske zemlje učestvovati u procesu kao i da je „realnost da su lideri NATO već doneli odluku juče na samitu“.

Nakon potpisivanja, protokol o pristupanju mora da bude ratifikovan u skupštinama svih 30 članica kako bi se omogućilo obema zemljama da postanu deo alijanse.

Kada postanu članice NATO, Švedska i Finska će moći da se oslone na klauzulu o kolektivnoj odbrani koja stoji u statutu.

Spremanje konfrontacije sa Rusijom od 2014. 

NATO je počeo da se priprema za sukob sa Rusijom još 2014. godine, kazao je generalni sekretar zapadne alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Madridu.

- U stvari, mi smo se pripremali za konfrontaciju sa Rusijom od 2014. godine i zato smo povećali naše vojno prisustvo na istoku bloka i počeli da trošimo više novca na odbranu, a takođe smo povećali gotovost naših snaga - rekao je on.

Ranije danas lideri NATO odobrili su novi strateški koncept alijanse do 2030. godine, kojim je Rusija označena kao "direktna pretnja".

Sa samita su poručili da Brisel želi da zadrži kanale komunikacije sa Moskvom kako bi smanjio rizike, ali da je više ne smatra svojim partnerom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading