NE STIŠAVA SE BURA POSLE PADA FEJSBUKA Evropski političari traže alternativu
EPA/LUKAS COCH

Šestočasovni prekid u radu Fejsbuka prethodnog dana pokazuje posledice oslanjanja na samo nekoliko velikih igrača i naglašava potrebu za većim brojem rivala, dodala je ona.

"Incident je pokazao potrebu za većom konkurencijom", napisala je Vestager na Tviteru.

"Potrebne su nam alternative i izbori na tehnološkom tržištu, i ne moramo se oslanjati na nekoliko velikih igrača, ko god da su, što je i cilj DMA-a (Zakona o digitalnim tržištima)", napisala je ona.

Vestager je prošle godine predložila nacrt pravila, poznatijih kao DMA, koja će u suštini primorati velike tehnološke kompanije, poput Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla, da promene svoj osnovni poslovni model kako bi omogućile veću konkurenciju.

Prekid u radu Fejsbuka je onemogućio 3,5 milijardi korisnika da pristupe toj društvenoj mreži i Fejsbukovim servisima za razmenu poruka, kao što su Vocap, Instagram i Mesendžer, prenosi agencija Rojters.

Veliki broj korisnika prešao je juče na konkurentske aplikacije, poput Tvitera i TikTok -a.

Nekoliko zaposlenih u Fejsbuku, koji su odbili da budu imenovani, rekli su Rojtersu da veruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se internet saobraćaj usmerava na njegove sisteme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading