SVI GLEDAJU U NJEGA Ovaj mladić je na sebe preuzeo borbu sa talibanima
EPA/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

 

Ali Ahmad Masud poslao je jezivo upozorenje da bi zemlja ipak mogla postati magnet za teroriste - i mogao bi ponuditi Al - Kaidi bazu za pokretanje terorističkih napada na Zapad, uključujući Veliku Britaniju. On je sin Ahmada Šaha Masuda, takozvanog "lava Pandžšira", bivšeg vođe Severne alijanse, kojeg je ubila Al-Kaida nekoliko dana pre napada 11. septembra.

Titula je sada preneta na Ahmada dok nastavlja očevo nasleđe u opkoljenom regionu.

Mlađi Masud vodi oružani ustanak usredsređen na Pandžšir, koji je rezultirao ponovnim zauzimanjem tri ključna područja poslednjih dana-a 32-godišnjak je obećao da će se njegova vojska pobunjenika "boriti do poslednjeg daha".

SVI GLEDAJU U NJEGA Ovaj mladić je na sebe preuzeo borbu sa talibanima

EPA/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

 

Nacionalni front otpora u Avganistanu prihvatio je određen broj avganistanskih vojnika koji su se povlačili iz Kabula.

- U poslednja tri dana, ostaci avganistanskih snaga nacionalne odbrane i bezbednosti stigli su do Panjšira. Oni jačaju, pridružuju se i podržavaju Masudov savez. Talibani su napadnuti na nekoliko frontova u više napada, ali će poslati pojačanje na sever da uzvrate.

Pre svoje smrti, Ahmad Šah Masud je predvodio Severnu alijansu koju podržava CIA, koja je na kraju srušila talibane 2002.

- Danas pišem iz doline Pandžšir, spreman da krenem stopama svog oca, sa mudžahedinskim borcima koji su spremni da ponovo zauzmu talibane - rekao je njegov sin u pismu Vašington Postu.

On i njegovi ljudi imali su zalihe municije i oružja koje su godinama prikupljali, plašecći se da će jednog dana doći dan kada će se zateći da se bore, objasnio je.

- Imamo i oružje koje nose Avganistanci koji su u protekla 72 sata odgovorili na moj apel da se pridruže otporu u Panjširu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading