ŠOK! Srbija ostaje bez olimpijske šampionke?
AP/Vincent Thian

Olimpijska, svetska i evropska prvakinja u karateu Jovana Preković mogla bi da završi karijeru već ove godine.

Trener jedne od naših najuspešnijih sportistkinja Roksanda Atanasov, najavila je takvu mogućnost i obrazložila je nedostatkom motiva jer karatea neće biti na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, kao ni verovatno četiri godine kasnije u Los Anđelesu.

- Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo neku budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. S obzirom da to neće biti izvodljivo, postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Ostavljamo još malo prostora da vreme to pokaže - rekla je Atanasov gostujući na Fakultetu za sport Univerziteta "Union – Nikola Tesla".

Alo!/Marko Metlaš

 

Roksanda ističe da brojni aspekti potrebni za vrhunski rezultat neće moći da budu pokriveni i da je to ono što može da odredi budućnost u radu.

- Na pitanje da li želimo da nastavimo nešto da radimo, a da to nije maksimalno iz srca i duše, odgovor je ne. Da bismo radile na pravi način, minimum pet, šest ljudi mora svakodnevno da bude posvećeno tom jednom cilju. Ne samo deo dana, nego od ujutru do uveče. Tako smo radili sve vreme do Tokija. Sada je nemoguće da to nastavimo. MI više nemamo status olimpijskog sporta, ne možemo finansijski to da ispratimo da bismo mogli tome maksimalno da se posvetimo. Jasno je da nećemo imati podršku i slobodu koju nam je davalo učešće na Olimpijskim igrama, a sa druge strane ne želimo da stvari radimo polovično. Želimo da ovi uspesi ostanu upamćeni, da uživamo u onome što smo postigli i da taj osećaj što duže traje - zaključila je Atanasov.

Jovana Preković je osvojila zlatnu medalju u Japanu u kategoriji do 61 kilograma.

Takođe, 2021. godine je uspela da se popne i na svetski i evropski tron.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari (0)

Loading