OD BALERINE DO SVETSKE ŠAMPIONKE U KIMONU Emilija je pokorila planetu, a za "Alo!" otkriva koje priznanje joj je posebno drago i šta je poželela u 2023. godini (VIDEO)
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Devojke ne umeju da se "tuku"... To je rečenica koju ste sigurno mnogo puta čuli, a onda nas Jovana Preković, Milica Mandić, Tijana Bogdanović i mnoge druge uvere u suprotno. Srbija je riznica talenata u borilačkim sportovima o čemu svedoče i nestvarni uspesi mlade uzdanice Crvene zvezde i naše zemlje Emilije Antanasijević (18).

Ponosna "zvezdašica" u svojoj riznici već poseduje preko 120 medalja, a u 2022. godini kolekciju je začinila evropskim i svetskim zlatom i pokazala da je svetla budućnost pred njom. Nagrade i priznanja se samo nižu. Već sa 17 godina proglašena je najboljom sportistkinjom Sportskog društva Crvena zvezda što je malo kome pošlo za rukom.

OD BALERINE DO SVETSKE ŠAMPIONKE U KIMONU Emilija je pokorila planetu, a za

Alo!/Vladimir Marković

 

Emilija je bila gošća redakcije "Alo!" i zajedno s nama sumirala je utiske posle istorijskih 12 meseci, otkrila nam njene planove za dalje, ali i koliko je razočarana i ljuta na Međunarodni olimpijski komitet zbog odluke da povuče karate sa spiska sportova koji će se naći u Parizu 2024. godine.

Lepa Beograđanka je, kao i svaka druga devojčica, svoj put počela sasvim uobičajeno. Karate nije bio prva opcija, ali je brzo to postao. 

- Zapravo, sve je počelo sa baletom. Kao i svaka devojčica, volela sam da nosim suknje, baletanke i tako se pojavila želja da treniram balet. Nakon nekog vremena videla sam najavu za promotivni trening karatea, otišla sam i shvatila da želim da probam. Moram reći da se nekako sve spontano dešavalo. Prvo je to bilo rekreativno, da bi sada dostiglo nivo na kom sam danas - priča nam Emilija.

OD BALERINE DO SVETSKE ŠAMPIONKE U KIMONU Emilija je pokorila planetu, a za

Alo!/Vladimir Marković

 

Jedan događaj je Emiliji dao jasan signal da je karate njen poziv...

- Kada sam osvojila prvu medalju. To je bila bronza u Sloveniji još 2018. godine. Tada sam nekako shvatila da želim da idem u ovom smeru i da je karate nešto čime želim da se bavim.

Malo ko može da se pohvali da je iste godine osvojio i objedinio evropsko i svetsko zlato. Ema je u tome uspela. Prvo je zavladala Starim kontinentom u Riminiju, a onda i čitavom planetom krajem 2022. godine u Lubinu.

- Ja i dalje ne verujem šta se desilo. Pitanje je da li ću ikada u karijeri ponoviti ovaj rezultat. Ovo su medalje koje pripadajo mojoj Crvenoj zvezdi, mojoj zemlji Srbiji. Svakome kome je bar i malo drago što sam uspela u ovome, svima njima poklanjam ovu medalju.

OD BALERINE DO SVETSKE ŠAMPIONKE U KIMONU Emilija je pokorila planetu, a za

Alo!/Vladimir Marković

 

Pored svih medalja i prizanja, ipak, ono za najbolju sportiskinju SD Crvena zvezda joj je najdraže.

- Veliki je uspeh osvojiti i evropsku i svetsku medalju, ali kada vas vaša kuća, mesto gde ste odrasli, prizna i kaže 'ovo je naša najbolja juniorka, naša najbolja sportistkinja'. Moram da priznam da mi takvo priznanje mnogo više znači od bilo kojih drugih nagrada koje sam dobila.

Jovana Preković je zlatom u Tokiju pokorila planetu, a onda saznala da se karate neće naći na narednim Olimpijskim igrama u Parizu. To je bio jedan od razloga što se povukla, a Emilija je zbog svega toga posebno ljuta na Međunarodni olimpijski komitet.

- Naravno, to je veliki problem, kako za mene tako i za sve karatiste i karatiskinje na svetu. Ja još uvek nisam dostigla vrhunac karijere, ali sama pomisao na to da neću moći da se borim za odlazak na Olimpijske igre je jako veliko razočarenje. Ja lično moram da kažem da više ne smatram Olimpijski komitet kao validan. Da jedan karate, kao najmasovniji sport, pored svih raznih novih sportova koji se naprasno "dodaju", nema svoje mesto na Olimpijskim igrama... Mislim da je to velika sramota.

OD BALERINE DO SVETSKE ŠAMPIONKE U KIMONU Emilija je pokorila planetu, a za

Alo!/Vladimir Marković

 

Tu nastaje i veliki problem, a to je kako pronaći motivaciju...

- Tačno tako. Motivacija je svima pala upravo zbog te odluke da se karate izbaci sa Olimpijskih igara. Jovana Preković je i završila svoju karijeru, između ostalog, baš zbog toga. Veliko je pitanje hoće li se karate vratiti za 2028. godinu.

Što se planova za budućnost tiče, Ema će sa svojim trenerom Igorom Gajić raditi na tome da uspesi iz 2022. godine postanu kontinuitet.

- Pre svega, ciljam na to da zadržim kontinuitet, da osvojim kroz naredne godine veliki broj medalja. Moj trener Igor Gajić će raditi sa mnom na mojoj mentalnoj i fizičkoj spremi i verujem da možemo da nastavimo u ovom ritmu u omladinskoj kategoriji, pa kada dođe vreme na seniorsku da nastavimo tamo gde smo stali - kaže lepa Srpkinja i dodaje ko joj je najveća podrška:

- Moja porodica je uvek uz mene, kao i najbliži prijatelji. Mama, tata, sestra i naravno stariji brat. On je neko ko uvek gleda na svoje sestre, čuva ih, trudi se da uvek bude uz nas. On mi je nekako najveća podrška. Svi imaju uvek neki savet koji mi pomogne kada mi je teško.

Za kraj, Emilija je bila skromna što se tiče novogodišnjih želja.

- Od novogodišnjih želja izdojila bih zdravlje, pre svega, ali i nadu da će karate uskoro ponovo postati olimpijski sport.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading