UŽIVA U AMERICI Milojević dao zanimljiv intervju, pričao o Kariju Pešiću, NBA, Megi, Bjelici...
ABA liga/Dragana Stjepanović

Prvi put od odlaska u NBA ligu, Dejan Milojević je dao intervju za zvanični sajt Mege! Samo devet godina pošto je postao trener Mege, Dejan Milojević uspeo je da dođe do mesta u stručnom štabu jednog od najboljih NBA klubova – Golden Stejt Voriorsa.

Tako je čovek koji je iz sezone u sezonu u Megi proizvodio igrače za NBA i sam postao deo najkvalitetnije košarkaške lige sveta.

Zanimljivo je da kada je 2009. godine završavao bogatu igračku karijeru, Milojević nije ni pomišljao da će se baviti trenerskim poslom. Po sopstvenom priznanju, u tom trenutku trenerski poziv ga nije ni najmanje privlačio, pa je zato i preuzeo funkciju sportskog direktora Mege. Ali…

– Desio se splet neobičnih okolnosti da je tadašnji šef stručnog štaba Mege Vlada Vukoičić dobio poziv da bude pomoćni trener u reprezentaciji. Njegov prvi pomoćnik Đorđe Adžić je postao skaut Orlando Medžika, a drugi asistent Nenad Ćirković je dobio angažman u drugom klubu. U takvoj konstalaciji stvari ja sam odradio pripremni period sa ekipom dok se ne pronađu novi pomoćnici – počinje priču Milojević i dodaje: – Međutim, u tom trenutku u meni se javila velika ljubav prema trenerskom poslu. Ipak, od svega toga ne bi bilo ništa bez Miška Ražnatovića, koji je bio najzaslužniji za sve to. Upravo je on i pre mene video i prepoznao da ja mogu da budem trener. Od prvog našeg razgovora na tu temu imao sam veliku njegovu podršku i poverenje i on je sigurno najzaslužniji što sam ja postao trener – objasnio je Milojević i potom napravio malu digresiju:

– Što se tiče tog dela posla generalnog menadžera, to je u Megi već devet godina moj veliki prijatelj Goran Ćakić. Mislim da ni za njega nije kasno da krene da se bavi trenerskim poslom pa bi i on za desetak godina mogao da stigne do NBA. Šalim se malo, naravno. Goran zaista radi izvanredan posao i na pravom je mestu. Bilo je milina sarađivati i družiti se sa njim – uz osmeh je rekao Milojević.

UŽIVA U AMERICI Milojević dao zanimljiv intervju, pričao o Kariju Pešiću, NBA, Megi, Bjelici...

ABA liga/Dragana Stjepanović

 

Osim osvajanja prvog trofeja u istoriji kluba (Kup Radivoja Koraća 2016. godine) za osam godina Milojevićevog rada iz Mege je draftovano čak 11 igrača. Mega je na taj način postala najplodonosniji klub za NBA tržište van američkog kontinenta i ravnopravno stala, rame uz rame sa najuspešnijim američkim univerzitetima. Šestorica igrača su direktno iz Meginog dresa zaigrala u NBA ligi – Nikola Jokić, Ivica Zubac, Timoti Luvavu-Kabaro, Vlatko Čančar, Goga Bitadze, Marko Simonović dok je Adam Mokoka iz Mege otišao u Čikago na dvostrani ugovor. Ogromne zasluge za to ima upravo Dejan Milojević:   

– Sa svim tim momcima sam i dalje u kontaktu. Redovno se čujemo, a kad god nam to obaveze dozvoljavaju mi se i viđamo. Imali smo veoma specifičnu atmosferu u Megi, fenomenalan ambijent i sa svim igračima sa kojim sam radio zaista sam ostao u odličnim odnosima i to je sjajna stvar – konstatuje Milojević.

Prošla sezona ostaće upamćena po tome što su dva Srbina ponela titule najkorisnijih igrača u dva najelitnija košarkaška takmičenja na svetu. Nikola Jokić bio je MVP NBA lige, a Vasilije Micić MVP Evrolige. Ono što ih povezuje je činjenica da su obojica igrala za Megu i da ih je trenirao upravo Dejan Milojević:  

– Neverovatno je da MVP priznanja u dva najkvalitetnija takmičenja na svetu dobiju dvojica nekadašnjih igrača Mege. To je na neki način i veliki uspeh za sve nas iz Mege, jer je to najbolji dokaz da smo radili pravi posao. Očekujem i da će Vasa Micić uskoro da dođe u NBA i siguran sam da će i on imati šta da pokaže u Americi.

I pored velikih obaveza, čestih utakmica i brojnih putovanja, Dejan Milojević pomno prati dešavanja u ABA ligi i utakmice Mege:

– Volim da gledam ABA ligu. Pratim sve utakmice koje mogu, a Megu naravno i dalje gledam sa posebnom emocijom. Moram da naglasim da Mega i dalje radi fantastičan posao. I ove sezone ima plejadu talentovanih igrača, dobro se igra, a pobeđene su i dve velike ekipe kao što su Cedevita Olimpija i Budućnost. I ove godine je veliko zadovoljstvo gledati Megine utakmice.

Na prvom spisku novog selektora Svetislava Pešića našli su sa i dvojica Meginih tinejdžera. Nikola Jović i Nikola Đurišić bili su najmlađi članovi nacionalnog tima. Sve to nimalo ne čudi Dejana Milojevića:

– Mega je uvek imala i imaće veoma talentovane igrače na kojima je samo da rade mnogo. Biti talentovan nije isto što i biti dobar igrač. Ali, onaj ko je talentovan može da postane veoma dobar igrač ako bude mnogo radio. Zato nemam dilemu da će Vlada Jovanović, njegovi pomoćnici i svi ostali ljudi u klubu Joviću i Đurišiću objasniti da će se uz takav pristup i oni razviti u kvalitetne igrače.

Upitan da sa ove vremenske distance sumira svoj trenerski rad u Megi, Milojević je rekao:

– Čitav život sam se trudio da napredujem u svemu što radim. I kao igrač sam se bukvalno do samog kraja karijere trudio da naučim nešto novo i svake godine budem sve bolji i bolji. Tako je bilo i što se trenerskog posla tiče. Mislim da sam sazrevao i iz godine u godinu, bio sve bolji, a u svakom narednom koraku mislim da sam išao stepenicu više. U svim klubovima gde sam radio do sada dao sam sve od sebe i verujem da je taj rad, ali i odnos prema ljudima koji imam, doveo dovde gde sam trenutno.

A kada je reč o utiscima iz Golden Stejt Voriorsa imao je kratak, ali vrlo jasan komentar:

– Za sad, posle ovih nekoliko meseci provedenih u NBA, mogu da kažem da imam divan posao i da uživam.

Svemu tome svakako doprinose i odlični rezultati Voriorsa ove sezone koji su pri vrhu Zapadne konferencije:

– Posle pripremnog perioda videli smo da je ekipa vrlo kompaktna, da smo odigrali veoma dobro pripremne utakmice i da možemo ove sezone da napravimo dosta. Idemo polako, korak po korak, ne planiramo previše unapred. Želimo da pobedimo svaku moguću utakmicu i to za sada funkcioniše dosta dobro.

O saradnji sa prvim trenerom Stivom Kerom, nekadašnjim saigračem Majkla Džordana u legendarnoj generaciji Bulsa, i prema pisanju američkih medija novim trenerom selekcije SAD, Milojević kaže:

– Izuzetan čovek i vrhunski trener. Čast mi je što sam u njegovom stručnom štabu i što sam u prilici da mu pomažem.

Prva zvezda Vorirsa Stef Kari, ove sezone ušao je u istoriji NBA lige kao najbolji trojkaš:

– On je jedan od najboljih igrača u istoriji lige i verovatno najbolji šuter svih vremena. Pored toga je i sjajan čovek i uživanje je sarađivati sa njim. Neverovatno je koliko je fokusiran. Stalno želi da se takmiči, konstantno sebi postavlja nove ciljeve, tako da svi rezultati koje postiže nisu slučajni.

Bez svake sumnje, period adaptacije u novom klubu i novom sistemu rada za Milojevića je bio lakši uz poznato lice – Nemanju Bjelicu:

– Mislim da je Beli našao pravi klub za sebe u NBA ligi. Golden Stejt kao ekipa koja voli da igra nesebično, da igra sa pasom više. Prvi smo po broju dodavanja i asistencija u NBA ligi i to je ono što on voli. Sa pozicije pet, na kojoj faktički igra, on je praktično plejmejker. Vrhunski je i šuter tako da pravi mnogo problema protivnicima. Osim toga, baš mi je drago da smo zajedno, da se družimo i da uživamo u uspesima Golden Stejta.

Milojević nije krio da su ambicije Voriorsa u ovoj sezoni šampionske:

– Cilj nam je šampionski prsten i bio bih neizmerno srećan ako se to dogodi. Ali, rano je o tome pričati. Prvenstveno plan nam je da ostanemo zdravi i da nam se vrate povređeni igrači koje imao. Klej Tompson će uskoro biti na terenu, a malo malo posle njega i Džejms Vajzmen. Nadam se da ćemo biti zdravi i verujemo da ova ekipa može mnogo da uradi. Da li će to biti titula, videćemo. NBA je najjača liga na svetu i svako svakog može da pobedi. Zato uopšte ne treba gledati previše unapred već ići samo korak po korak.

Posle sjajnih rezultata sa Megom, učešća u stručnom štabu reprezentacije, dolaska u NBA, Milojević ima jasan stav kada su u pitanju ambicije za budućnost:

– Želim samo da kao i do sada uživam u košarci. Uživao sam u svakom klubu gde sam igrao i radio i daću sve od sebe da uživam dokle god se budem bavio ovim poslom. Ne gledam ništa dugoročno, važno mi je samo da trenutno uživam u košarci, a to sada u Golden Stejtu upravo i radim – zaključio je Milojević. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading