DOŽIVI FRUŠKU GORU NA DRUGAČIJI NAČIN Danas počinje Tour de Fruška
Luka Šarac
 

Fruška Gora je predivna planina koja se nalazi u srcu vojvađanske ravnice i svojom lepotom očarava sve one koji je posete. Zbog svoje lepote i bogatstva biljnog i životinjskog sveta proglašena je za prvi nacionalni park u Srbiji.

Ovu planinu uzdignutu usred velike panonske ravnice naučnici nazivaju ogledalom geografske prošlosti. Do pre 90 miliona godina bila je ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, priroda je ovom ostrvu dodelila ulogu jedine planine u ravnoj Vojvodini, sa koje se pružaju pojedinačni bočni grebeni obrasli hrastovim, grabovim, bukvinim i lipovim šumama.

Šta raditi u Nacionalnom parku Fruška gora?

Fruška gora sa 16 jezera, 40 vodopada i nekim od najlepših predela Srbije biser je prirode na kome se stvaraju najlepše uspomene. Na njoj se nalazi 17 manastira i zbog toga ponosno nosi naziv srpska Sveta gora.

Pećina Beli majdan, Ledinačko jezero, livada Kišelez, jezero Moharač, Iriški venac, nebrojeni vinogradi, izletišta, guste šume, samo su deo prirodnih lepota Fruške gore, koje barem jednom morate doživeti. Na njoj se nalazilo 35 pravoslavnih manastira, koji su većinom nastali od 15. do 18. veka, od kojih je opstalo samo 17. Najpoznatiji su Vrdnik, Jazak i Petkovica.

Nakon dugih šetnji i razgledanja manastira, možete posetiti i neko od 16 jezera, gde tokom leta možete ići da plivate ili čak i da pecate.

Ona je takođe popularna zbog brojnih staza koje su obeležene i bezbedne za pešačenje i planinarenje. Takođe, među njima ima onih s blagim usponima, koje su prilagođene svim uzrastima, kao i onih zahtevnijih.

Tour de Fruška

Danas počinje dvodnevna sportsko-rekreativna manifestacija „Tour de Fruška“ na Fruškoj gori koja će okupiti više od 700 rekreativaca i profesionalaca.

U 11 časova startovaće „Trejl trka“, za tu trku organizatori su pripremili šumsku stazu dugu 15 kilometara, kojom se do sada nikada nije trčalo i na nekim deonicama je zahtevna, ali toliko da mogu da je završe i oni koji imaju osnovnu fizičku spremnost.

Tog dana, oko 16 časova, biće održana i „Eliminator trka“ na standardnim planinskim biciklima, koja je zamišljena kao kružna trka u dužini od 665 metara, za šta će takmičarima biti potrebno oko tri minuta. Startuju po četiri takmičara i vozi se „na ispadanje“.

Za sve one koji uživaju u biciklizmu, a ne žele da se takmiče, za subotu u 15 časova pripremljen je start drumskog izazova „Popov čot“, koji će se voziti u u dužini od 48 kilometara, u pratnji policije, po najlepšim delovima Fruške gore.

U okviru ove jedinstvene manifestacije, u subotu u 12 časova, biće organizovane dve trke za najmlađe učesnike – dečja trka guralica i dečji poligon spretnosti.

U nedelju, 22. maja, u 11 časova startuje MTB maraton, za takmičare željne izazova. Na raspolaganju su tri verzije staze po težini, od 15, 38 i 58 kilometara. Prve dve su namenjene rekreativcima, dok je treća staza duga i znatno teža, te se preporučuje licenciranim vozačima.

U isto vreme u nedelju startovaće i trka električnih bicikala „Velika nagrada Vrdnika“, što će biti prva trka tog tipa u Srbiji. Takmičari koji nemaju električni bicikl mogu unapred da ga rezervišu ili na licu mesta iznajme.

Iskoristite lepo vreme i krenite u upoznavanje bajkovitih predela Srbije.

Doživite Srbiju i stvarajte uspomene u najstarijem srpskom Nacionalni park - Fruška gora

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading