DOVOLJNO JE SAMO DVA MINUTA DNEVNO DA SE SMEJETE Poboljšaćete imuni sistem i rad srca
Shuterstoock

Naučno je dokazano da dva minuta smeha ima isti fizički efekat na naš organizam kao 10 minuta vežbanja na trenažeru koji imitira veslanje. Takođe, psihoneuroimunolozi su dokazali da smeh znatno podstiče čovekov imuni sistem čak i kod veoma ozbiljnih bolesti kao što su sida i rak. Kikotanje smanjuje nivo stresnih hormona epinefrina i kortizola, a podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), proširuje krvne sudove i pomaže da se organi i tkiva bolje snabdeju krvlju. Dok se smejemo, udišemo više kiseonika, a posle desetominutne seanse krvni pritisak se smanjuje za 10-20 milimetara.

- U Srbiji je, nažalost, došlo vreme da se na onog ko se smeje gleda kao da nije normalan, što bi rekao naš narod "smeje se k"o lud na brašno". Šalu na stranu, smejanje, naročito na svoj račun, je jedna od specifičnih odlika naše vrste, a kod psihičkih bolesnika znak da su na dobrom putu ozdravljenja - kaže psihoterapeut Aleksandra Janković.

Bez razloga

Ako vam nije do smeha možda ne bi bilo loše da se priključite Smeh klubovima koji koriste smeh bez razloga kao oblik vežbe.

- Cilj smeh časa je da kreira i ohrabri smeh, podstakne slobodu izražavanja, poveća samopouzdanje i pruži uživanje. Naš posao kao stručnjaka za smeh je da olakšamo smeh, ne da zabavimo - iako mislimo da će vam čas  biti zabavan. Reč je o iniciranju smeha, a najvažnija stvar je da telo ne pravi razliku između njega i stvarnog smeha - kaže Olivera Radovanović, trener smeh joge.

Reč je o instant efektu, odnosno već nakon prve vežbe (jednog minuta) raspoloženje se popravlja, telo se snabdeva kiseonikom, endorfini se luče, čak i nekoliko sati nakon časa. Ne koriste se vicevi ili druga vrsta humora, već se igra na kartu da je smeh zarazan, baš kao i zevanje.

Život na dar

- Da biste osetili poboljšanje potrebno je smejati se najmanje 10-15 minuta u kontinuitetu. I sami možete vežbati kod kuće, smeh i zdravlje su izbor, a ne posledica - naglašava naša sagovornica.

Prema Aleksandrinim rečima svakog dana treba tražiti makar minimalni razlog za šalu, najbolje na vlastitu adresu, jer nas to čini ljudima i pomaže da se lakše nosimo sa problemima...

- Stavite osmeh na lice i budite zahvalni svakog jutra. Život je poklon i svaki dan je novi dar - poručije Aleksandra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading