DRESURA MAČKE zvuči kao nemoguća misija, ali uz naše savete biće poslušna kao pas
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

One su izuzetno inteligentne, međutim, nisu motivisane pohvalama i nemaju instinkt za partnerstvo sa svojim ljudskim saputnikom. Zbog toga se mačka ne može dresirati na potpuno isti način kao kuče. Za kućne mačke se pojam dresura ne koristi i mnogo je primereniji termin trening, odnosno učenje.

Komande koje mačka mora da zna

Pre svega treba da zna da se odazove na svoje ime, kao i šta znači komanda „ne“. Takođe, mora da nauči da agresivnost i ljutnju nikako ne sme da usmeri ka ljudima - to je ono što zovemo socijalizacijom.

Ignorisanje, ne kažnjavanje

Mačke vole vašu pažnju. Najbolji način da mačka shvati da je pogrešila jeste da je ignorišete, odnosno da joj uskratite pažnju na koju je navikla. To znači da nema uobičajenog maženja ili igre. Mačka mora da oseti promenu u vašem ponašanju i da time ne odobravate njen postupak.

DRESURA MAČKE zvuči kao nemoguća misija, ali uz naše savete biće poslušna kao pas

Foto: Shutterstock

 

 

Sistem nagrađivanja pre nego kažnjavanja

Svi koji imate macu sigurno znate da je skoro nikada nećete uhvatiti kako radi nešto loše jer je spretna i brza. Zato je uvek nagradite onda kada vidite da je uradila nešto dobro. Tako će ona povezati nagradu s učinjenim delom, te će više pažnje obraćati na ta dobra dela, i njih će sprovoditi.

Bitan je stav, mačka ne razaznaje izgovorene reči, već tonalitet

Ma koliko voleli to mekano klupko, ono mora da zna ko je glavni. Mačke su hirovite i divlje, ići će dokle im dozvolite, morate im pokazati šta ne smeju, a šta odobravate. Ako mačka pokuša da vas ogrebe, stisnite joj šapu. Tada govorite njen jezik i jako će vas dobro razumeti. Ako životinja skoči na sto a vi to ne želite da se ponovi, udarite o sto i odsečno recite „ne“- razumeće vaš stav i uplašiće se zvuka lupanja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading