ŠTA MAČKA OSEĆA KADA ODETE NA POSAO Mnoge će ovo zapravo rastužiti
Foto: privatna arhiva

Šta mačka oseća kada je ostavite na miru – mnogi misle da je neosetljiva, a u stvari je suprotno! Postoji verovanje da mačke nisu posebno vezane za svog vlasnika, već su vezane samo za izvor hrane, svoj dom. Očigledno, mačka ne primećuje kada joj se promeni vlasnik, ali ljubitelji i vlasnici mačaka znaju da to uopšte nije tačno.

Mačkama je apsolutno potrebna ljudska ljubav i toplina. Mačke ljude sa kojima žive smatraju svojom porodicom i to sve vreme pokazuju na različite načine. Ako vam mačka prede u naručju, nežno pomera šape ili, sedeći na vašim rukama, nežno vas gleda, trlja mokri nos, liže vaše ruke i lice, znajte da se vaša mačka prema vama ponaša kao majka.

Kada te pozove da igraš, ti si njen najbolji prijatelj. Kada se vratite kući vidite da je uzbuđena, rado vas pozdravlja, kreće se oko vaših nogu i mjauče – pokazuje vam da ste joj nedostajali i želi da vam ispriča kako je provela dan sama.

Česti su slučajevi da mačke tokom sezone parenja često napuštaju dom, ali se rado vraćaju u svoj dom, možda sa ogrebotinom ili tanjirom, ali dođu na mesto koje zovu domom i gde osećaju ljubav i toplinu. Prema stručnjacima za proučavanje kućnih ljubimaca, kada idete na posao, nedostajete vašoj mački. Takođe ističu da naglo odvajanje od vlasnika ili promena mesta stanovanja može izazvati stres kod ljubimca:

Evo znakova koji ukazuju na poremećeno emocionalno stanje kod mačke:


-Nedostatak apetita ili povećan apetit

- Nespremnost da se praktikuje higijena

- Uriniranje, uglavnom po stvarima koje pripadaju vlasniku i imaju njegov miris

- Vreme je za spavanje

-Odbrambena agresija prema ljudima/mačkama.

-Izuzetna budnost i razdražljivost – skakanje na najmanju buku

- Nisam raspoložen za igru

Ako primetite ove simptome, odvedite svog ljubimca kod veterinara. Ako je fizičko zdravlje dobro, onda je vašoj mački potrebno više vremena sa vama, nežnosti i ljubavi.

Mnoge mačke imaju sposobnost da prepoznaju glas svog vlasnika. Iako nije naučno tačno definisano šta osećaju, kada odete, moguće je da će vas mačka ispratiti do vrata, a onda ćete je naći kako sedi ili leži blizu vrata i čeka vas. Kada se vratite, mačka se trlja o vaše noge, vrti se i daje vam do znanja da joj je drago što vas ima. Mačke su neverovatno misteriozna stvorenja, veoma ih je teško razumeti, ali uvek možemo da osetimo kada nam daju ljubav.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading