SISTEM KOVID PROPUSNICA PUCA Falsifikat se prodaje za 350 evra
EPA/Juan Ignacio Roncoroni

U Fra­n­cu­skoj se od 9. av­gu­sta u re­sto­ra­ne, bio­sko­pe, mu­ze­je, te­re­ta­ne, ba­ze­ne... mo­že ući isklju­či­vo s ko­vid pro­pu­sni­com.

Me­đu­tim, si­stem ko­jim se do­de­lju­je QR kod s po­da­ci­ma o va­k­ci­na­ci­ji i ne­ga­ti­v­nim te­sto­vi­ma če­sto pa­da, pa mno­gi lju­di ima­ju pro­ble­ma. Osim to­ga, u ze­mlji je po­če­lo da cve­ta i tr­ži­šte fa­l­si­fi­ko­va­nih ko­vid pro­pu­sni­ca.

Blokada

- Već 9. av­gu­sta si­stem je pa­dao ne­ko­li­ko sa­ti, pa lju­di ni­su mo­gli da no­r­mal­no vo­de ži­vot. Izgle­da da vla­da ni­je ra­ču­na­la da će se to­li­ko lju­di ja­vi­ti za QR kod, pa je ceo si­stem bio blo­ki­ran. Sli­č­no se po­no­vi­lo sa­mo če­ti­ri da­na ka­sni­je. I če­sto se de­ša­va, pa lju­di ne mo­gu da odu na put, u ho­tel, da se ba­ve dru­gim ak­ti­v­nos­ti­ma. Je­dan fa­r­ma­ceut na­veo je da se vla­da po­no­vo po­ka­za­la nes­po­sob­nom - pi­še RT.

Još ve­ći pro­blem je što mno­gi u Fra­n­cu­skoj ne že­le da pri­me va­k­ci­nu, pa su spre­m­ni da da­ju vi­še sto­ti­na evra za fa­l­si­fi­ko­va­ne ko­vid pro­pu­sni­ce ka­ko bi ušli u ka­fi­će, me­tro i sli­č­no. Ogla­si se po­ja­vlju­ju na Sne­p­če­tu i sli­č­nim apli­ka­ci­ja­ma. Na ne­ki­ma pi­še: „Va­ša pro­pu­sni­ca bi­će go­to­va za na­j­vi­še 10 sa­ti“, „Va­k­ci­na­ci­ja je sa­da sa­mo op­ci­ja“, „Re­ci­te ne va­k­ci­na­ma i uz­mi­te zdra­v­stve­nu pro­pu­sni­cu bez va­k­ci­ne“...

- Je­dan 28-go­di­šnjak je za AFP ispri­čao da je fa­l­si­fi­ko­va­nu ko­vid pro­pu­sni­cu pla­tio 350 evra. On ka­že da ni­je an­ti­va­k­ci­naš, ali da sma­tra da mu va­k­ci­na ne tre­ba jer je mlad i mi­sli da mla­di ni­su ugro­že­ni. „Ako ko­vid 19 bu­de pos­to­jao kad bu­dem imao 50, va­k­ci­ni­sa­ću se“, re­kao je on. Ka­ko je obja­snio, te­sti­ra­nje mu ni­je bi­lo op­ci­ja jer bi mo­gao da bu­de i po­zi­ti­van, što zna­či da ne bi mo­gao da iza­đe iz ku­će - pi­še Frans 24.

Do­go­vor s doktorima

Ka­ko na­vo­de, on ni­je pr­vi me­đu pri­ja­te­lji­ma ko­ji je dao no­vac za fa­l­si­fi­ko­va­nu ko­vid pro­pu­sni­cu. Fa­l­si­fi­ka­to­ri pro­pu­sni­ce pra­ve u do­go­vo­ru s po­je­di­nim do­k­to­ri­ma i kon­tro­lom QR ko­da ni­je la­ko utvr­di­ti da je reč o fa­l­si­fi­ka­tu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading