META ALBANCA Kurti nahuškao ekstremiste  da krenu u LOV NA SRBE!
EPA

On je nedavno u Briselu govorio o procesu povratka srpskog naroda i tada je rekao da se „na Kosovo mogu vratiti samo oni koji stan ili kuću nisu stekli tokom vlasti Slobodana Miloševića“.

Ovom izjavom on je u stvari rekao da se svi oni Srbi koji su na KIM živeli tokom devedesetih godina kada je Milošević bio na vlasti, a koji su izbegli zbog terora albanskih ekstremista, ne mogu vratiti na svoja ognjišta.

- Svi oni koji imaju svojinu na Kosovu, ili zemlju ili stan, mogu da se vrate ako nisu prodali zemlju ili stan i ako im nije dao Milošević, i to je važno - kazao je Kurti.

Njegova izjava bila je signal ekstremistima da krenu na jedinu srpsku povratnicu u Đakovicu Dragicu Gašić, koja je u tom mestu živela i tokom devedesetih godina, upravo za vreme vlasti Slobodana Miloševića. Mesec i po dana ona je žrtva Kurtijevih ekstremista koji je napadaju, pljačkaju, terorišu, prete...

META ALBANCA Kurti nahuškao ekstremiste  da krenu u LOV NA SRBE!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Pored Kurtija, napadači su ohrabreni i slabom, gotovo nikakvom reakcijom tamošnje policije i pravosudnih organa. U izveštajima tzv. kosovske policije, napadi na srpsku zajednicu ne zavode se kao etnički motivisani, pa je čak i surovo premlaćivanje dečaka Nikole Perića iz Gojbulje od strane grupe Albanaca policija okarakterisala kao „sukob zbog dečjeg nesporazuma tokom igre“.

Aljbin Kurti posle svih incidenata čije su žrtve srpski narod i njihova imovina nije reagovao, niti je verbalno osudio te napade. Blage su reakcije i međunarodne zajednice.

Glavni urednik portala Kosovo onlajn kazao je da se na primeru Dragice Gašić može videti kroz šta prolaze srpski povratnici.

- Nema reči koje bi opisale ponašanje Albanaca. Neshvatljivo je da je jedan Srbin njima toliki problem. Dragica predstavlja Srbiju na Kosovu i zaslužila je da dobije punu podršku, kako bi istrajala u svemu tome, izričit je Garić, i dodao - ako sada pokleknemo i ako je oni divljački proteraju, to će biti signal da mi tamo nemamo šta da tražimo.

- Ako zadržimo Dragicu, to će biti signal za sve ljude koji žele da se vrate - dodaje Garić.

Nova društvena inicijativa sa KIM saopštila je da se izostankom osuda učestalih incidenata čija su meta Srbi šalje poruka prećutnog odobravanja. Ova organizacija poručuje da se napadi na imovinu Dragice Gašić moraju posmatrati kroz prizmu narušenih međuetničkih odnosa.

- Aljibin Kurti je svojom nedavnom izjavom iz Brisela dodatno ugrozio bezbednost ove povratnice. Napadi i pljačke usmereni na povratnike i njihovu imovinu godinama se na Kosovu karakterišu kao da su počinjeni iz ekonomskih motiva - navode iz NSI. 

Aparthejd nije završen

Narodni poslanik Vladimir Marinković kazao je da su se prevarili svi koji su mislili da je završeno s „aparthejdom“.

On kaže da Dragica Gašić, kao i 98 odsto Srba, nije smela da se vrati na prostor KIM. Samo dva odsto njih vratilo se na svoja ognjišta, što je i Dragica nakon 22 godine uradila.

- Jedanaest nevladinih organizacija je pripremalo protest, jer se Dragica Gašić vratila u svoj stan, a dve od tih organizacija finansira OEBS - kaže Marinković, i dodaje da je tim potezom sve razjašnjeno.

- Jasno je šta je krajnji cilj kosovskih Albanaca. Mi smo njima glavni trn u oku, i mislim da treba da se fokusiramo na ovaj problem - istakao je Marinković.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading