"REPUBLIKA KOSOVO ĆE BITI PRISUTNA SVUDA" Kurti provocira, pomenuo i predsednika Vučića
Tanjug/Tanja Valić/EPA/VALDRIN X

 

Na pitanje medija da li će posetiti sever Kosova, Kurti je danas rekao da se "pripremaju za sve".

- Pripremamo se za sve i nismo u četvrtoj godini vlade, već je 100. dan. Verujem da će Republika Kosovo biti prisutna svuda - rekao je Kurti.

- Građani su nas doveli na ovu poziciju da služimo i razvijamo vrlo vitalne aspekte života koji ne zavise od priznanja Srbije. Naravno da je dobro da nas Srbija prizna, ali nismo proglasili nezavisnost da bismo je zamenili zavisnošću od Srbije - rekao je on.

Ponovio je stav o Zajednici srpskih opština: da je monoetničko udruženje nemoguće i da ZSO kao etnička zajednica krši i slovo i duh Ustava.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

- To nije moguće - rekao je Kurti, dodajući da pitanja o ZSO treba postavljati njegovim prethodnicima.

 - Ne mogu da nastavim tradiciju mojih prethodnika koji su nas doveli u ovo stanje. Kada je aktuelni predsednik Srbije izjavio da neće priznati Kosovo, zar nije trebalo da postavite pitanja svim onim koji su činili ustupke, sa idejom da će nas Srbija priznati? Deset godina ustupaka Briselu za, konačno, priznanje od Srbije i njihov lider kaže da nikad neće priznati Kosovo. Šta da radimo sa onim ustupcima koji su učinjeni u ime priznanja? - zapitao je Kurti.

Dodao je da kosovska strana u dijalogu ima principijelne stavove i istakao da je primena postignutih sporazuma, sa izuzetkom ZSO, u zastoju zbog Srbije.

- Neizvršenje sporazuma, sa izuzetkom Zajednice, je u zastoju zbog Srbije. Zbog Srbije koja kaže da nas nikada neće priznati - rekao je Kurti.

Komentari (0)

Loading