Kurti sa srpskim političarem kuje zaveru: Cilj je priznati nezavisnost Kosova
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Iz Kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija saopšteno je da je glavna tema današnjeg susreta Kurtija sa liderom LSV Nenadom Čanakom bila pitanje nestalih lica iz rata na KiM, a kako se njavodi, između ostalog govorilo se i o potrebi jačanja socijaldemokratije u regionu, novom dijalogu o statusu odnosa između Beograda i Prištine koji se zasniva "na jednakosti i uzajamnom priznanju"


Čanak je, piše u saopštenju prištinske vlade, koje prenosi Kosovo Pres, obavestio Kurtija o političkoj situaciji u Srbiji, "gušenju istinske opozicije i medijskim glasovima aktuelne vlade"

U saopštenju se navodi i da su se dvojica sagovornika složili da Beograd treba da otvori arhive i pruži informacije o masovnim grobnicama koje se nalaze na "njenoj teritoriji".

Navodi se i da je Kurti obavestio Čanka da se 1.632 osobe smatraju nestalima i da je rekao da će prištinska vlada učiniti sve za sve nestale, bez obzira na njihovu etničku pripadnost

.U saopštenju se navodi i da je Čanak rekao da je u posetu KiM poveo svog sina i nećaka, kako bi izbliza videli stvarnost u kojoj žive Srbi i Albanci, jer državna politika, prema njegovim rečima, ne predstavlja istinu narodu Srbije.

Ranije danas u saopštenju LSV navedeno je da su teme razgovora Kurtija i Čanka bile stanje u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje.

Čanak je, kako je saopšteno iz LSV, pitao za sudbinu nestalih na Kosovu, a od Kurtija dobio odgovor da će se njegova vlada maksimalno angažovati za sve nestale bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

LSV je naveo i da je Čanak "dobio i snažna uveravanja da vlada ima nameru da brine o svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost".

U saopštenju LSV navodi se da je Čanak otišao na Gazimestan gde je povodom Vidovdana položio venac na kojem je ispisana poruka "Večna slava srpskim junacima".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading