Balkanski kartel
Foto: Printscreen/Evropol

Španska policija je u saradnji s Evropolom uhapsila jednog državljanina Srbije, Italijana i Hrvata nakon što je na brodu na Kanarskim ostrvima pronašla 700 kilograma kokaina, čija se vrednost procenjuje na nevrovatnih 50 miliona evra!

Kako je saopštio Evropol, sumnja se da su uhapšeni Srbin i Hrvat članovi balkanskog kartela, dok je Italijan radio za tamošnju mafijašku organizaciju Ndrangeta.

Istraga, u kojoj je učestvovala i srpska policija, počela je u martu 2022. godine nakon saznanja da su osumnjičeni u više navrata organizovali šverc droge iz Južne Amerike u Evropu preko Kanarskih ostrva.

- Fokus istražitelja bio je na brodu pod poljskom zastavom sa uspostavljenom privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, a za koji se sumnjalo da je korišćen za transport kokaina. Od tada su istražni organi pratili aktivnosti posade. Uhapšeni državljani Srbije i Hrvatske nisu imali nikakvu profesionalnu aktivnost, ali su obojica živeli na visokoj nozi i plovilo su održavali u odličnom stanju – navodi Evropol.

Saopšteno je da je sumnjivi brod odlazio na neobavezna putovanja kako bi se skinula sumnja s nelegalnih aktivnosti sve do 27. jula 2023. godine, kada su španske vlasti otkrile neobičan put do izolovane tačke u Atlanskom okeanu.

- Brod je odatle otputovao 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su izvršile prepad na brod i na njemu otkrile 700 kilograma kokaina. U međuvremenu, službenici na terenu u Španiji uhapsili su Hrvata i Srbina, koji su osumnjičeni za koordinisanje operacije krijumčarenja droge sa kopna. Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih su pronađeni telefoni sa kojih su koordinisali kriminalne radnje - objašnjeno je na sajtu Evropola.

Podsetimo, srpska policija je u maju u istorijskoj akciji u nekoliko gradova uhapsila 13 članova balkanskog kartela zbog sumnje da su umešani u šverc sedam tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Lisice su stavljene vođama Mladenu Lazareviću, inače navodnom članu pljačkaške bande „Pink panteri“, i Miroslavu Starčeviću, kao i njihovim saradnicima Milošu Jovanoviću, Draganu Đorđeviću, Milanu Mitiću, Draganu Nikoliću, Ivanu Cvetkoviću, Radisavu Radoviću, Gligoriju Peljeviću, Milošu Radosavljeviću, Ljubiši Lindi, Mirku Pavloviću i Vladanu Soldi.

Ime šefa klana Mladena Lazarevića pominjalo se i na suđenju Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Svedok-okrivljeni Bojan Hrvatin ispričao je da je on pratio Lazarevića jer je klan planirao da ga ubije, a na meti se našao i 2013. godine, kada mu je podmetnut eksploziv ispod automobila.

Drugi vođa Miroslav Starčević poznat je pod nadimkom Mića Crnogorac i blizak je grupi „Amerika“, čiji je šef Zoran Jakšić, ali i škaljarskom klanu.

Zvicer za ubistvo šefa
kartela nudio 25.000 €

Mladen Lazarević, koji je označen kao vođa balkanskog kartela, više puta je preživeo atentat, a poslednji put je bio na meti vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Svedok-okrivljeni Bojan Hrvatin rekao je na suđenju pred Specijalnim sudom da je od Zvicera za taj posao dobio 25.000 evra, od kojih je 5.000 evra uzeo Veljko Belivuk jer je bio zadužen za organizaciju i pokrivanje troškova iznajmljivanja stana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading