luka bojovic
Foto: EPA/EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Damir Mehić (47) iz BiH, zvani Bibi, koji je u nedelju uhapšen na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu zbog lažnih dokumenata, navodno je iz Italije doputovao u Beograd jer je bio angažovan da ubije nekadašnjeg šefa zemunskog klana Luku Bojovića. Za taj zločin je, kako saznajemo, trebalo da dobije dva miliona evra.

Damir Mehić

Damir Mehić/Printscreen

 

Podsetimo, Mehić je u društvu supruge carinicima na aerodromu pokazao lažni srpski pasoš, a proverom je utvrđeno da je za njim bila raspisana poternica zbog izdržavanja kazne od 17 godina zatvora za ubistvo Emira Džinića, 2013. u Tuzli.

Lažni pasoš na veštačenju

Srpski pasoš koji je Mehić pokazao policiji na aerodromu trenutno je na veštačenju. Na njemu je bila njegova fotografije, ali tuđe ime i prezime.

- Trenutno se utvrđuje da li je sve falsifikat ili je reč o pravom pasošu sa tuđim podacima, kao i kako ga je nabavio - navodi sagovornik.

Daljom istragom srpske obaveštajne službe utvrđeno je da je u Srbiju doputovao jer je navodno angažovan da ubije Bojovića, koji se posle desetogodišnje robije u Španiji vratio u rodnu zemlju.  

Kako Alo! saznaje, sumnja se da je Mehić od jedne kriminalne grupe uzeo predujam 500.000 evra, a ostatak novca je trebalo da dobije po obavljenom poslu. To bi, inače, bilo dosad najskuplje plaćeno mafijaško ubistvo.

Naš list je pisao da je Mehić imao zaštitu Marjana Dimitrijevskog, člana vračarskog klana, koji je nedavno ranjen na Vračaru. Sumnja se da mu je upravo on obezbedio štek-stan u Beogradu tokom planiranja zločina.

Borilački klub regrutni centar

Mehić je, prema pisanju lokalnih medija, sa braćom svojevremeno otvorio privatnu firmu za obezbeđenje i čuvao je bitne objekte u BIH. Kako se navodi, s prijateljem, inače vlasnikom građevinske firme, otvorio je klub za borilačke sportove s ciljem da iz njega regrutuju radnike obezbeđenja. Navodno su imali i pomoć i podršku lokalnog političara koji im je regrutovao „zanimljive“ momke.

- Uloga „vračaraca“ najverovatnije je bila u tome da prate Bojovićevo kretanje. Bivši šef „zemunaca“ navodno je viđen ispred dva noćna kluba u Beogradu, zbog čega se pretpostavljalo da je trebalo da bude ubijen ispred jednog od njih. Međutim, budući da on ima jako obezbeđenje, ta opcija je otpala. Prve informacije iz istrage ukazuju na to da je likvidacija trebalo da bude izvršena u septembru nakon što logistika obavi svoje - objašnjava izvor.

Službe su došle i do informacija da se Mehić pre dolaska u Srbiju sastao s članovima porodice poreklom iz Tutina i Sjenice koji su navodno takođe imali ulogu u planiranju zločina.

Radili i s Keljmendijem

Članovi porodice Mehić godinama su bili povezani i sa kriminalnom ekipom narko-bosa Nasera Keljmendija, a bili su hapšeni i zbog krađe anhidrid sirćetne kiseline iz Koksno-hemijskog kombinata u Lukavcu. Upravo ta kiselina koristi se u proizvodnji narkotika.

 

- Oni su povezani s vehabizmom i ne isključuje se mogućnost da je s njima sklopio dogovor da im finansijski pomogne švercom droge i oružja, a da mu oni uzvrate tako što će učestvovati u planiranju logistike za likvidaciju Bojovića - navodi naš sagovornik.

Mehić je juče saslušan u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana.

On je, kako je Alo! već pisao, bio član obezbeđenja Nasera Orića, srebreničkog komandanta Armije BiH, koji je odgovoran za pokolj više od 3.800 Srba.

Štitio ga i obaveštajac iz regiona

Damir Mehić je, prema saznanjima službi, hapšenje izbegavao jer je svojevremeno imao zaštitu šefa jedne obaveštajne agencije iz regiona.

- Osim njega, Mehića je štitila i jedna politička partija - navodi izvor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading