BELIVUK ŠOKIRAO U SUDNICI Traži izuzeća sudije i tužilaca
Foto: Alo

Čim je Spasojević izveden iz sudnice, za reč se javio advokat Stefan Jokić, koji je zatražio izuzeće zamenika tužioca, sudskog veća i predsednika Višeg suda u Beogradu.

- Ovom prilikom podnosim zahtev za izuzeće postupajućih tužioca jer su zaključili sporazume sa okrivljenim saradnicima i time izvršili zloupotrebu službenog položaja. Sa Bojanom Hrvatinom je potpisan sporazum, koji je i prihavćen, i na osnovu njega a po priznanju izrečena je kazna od 15 godina zatvora. Priznao je krivična dela za koja ga tužilaštvo i nije optužilo, imamo njegovo potpuno priznanje da je učestsvovao u primopradajama oružja, a kako je tužilac bio upoznat sa tim a nije podigao optužnicu protiv njega za to, mi to smatramo zloupotrebom položaja. Što se tiče svedoka saradnika Srđana Lalića, on je priznao i dela za koja ga tužilaštvo takođe nije optužilo, a on ih je priznao, čime su tužioci ponovo zloupotrebili službeni položaj. Ukoliko mu nisu poverovali, i on bi kao i Hrvatin trebalo da izgubi status. Najdrastičniji primer je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, obuhvaćena su krivična dela iz optužnice, tako da imamo Spasojevića kao okrivljenog saradnika za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo. On je prizano krivično delo i teretio druge za trgovinu drogom, a za to krivično delo tužilaštvo nije podiglo optužnicu i verovatno ima status prikrivenog islednika, a ukoliko mu tužilaštvo nije poverovalo, trebalo bi da izgubi status koji ima - naveo je Jokić svoje razloge zbog kojih je zatražio izuzeće dva zamenika tužioca.

Što se tiče članova sudskog veća, on je naveo da je veće kada je prihvatilo sporazum o svedočenju za Nikolu Spasojevića otpustilo okrivljenog svedoka, iako je "svesno da za jednu tačku optužnice ima status okrivljenog".

- Podnosim i zahtev za izuzeće predsednika suda jer je on u obavezi da prati vaš rad - naveo je Jokić

Posle advokata Jokića, za reč se ponovo javio Veljko Belivuk.

- Ja ću se pridružiti zahtevu za izuzeće iako smo se do sada više puta protivili. Doteralo je cara do duvara. Ja podnosim zahtev i za izuzeće specijalnog tužioca Nenadića koji ej bio neobjektivan i nedostojan da postupa u ovom predmetu. Neću pristati na nastavak postupka dok se ne reše zahtevi o izuzeću, ali i status okrivljenih saradnika. Ako se preskoče ovi zahtevi, ja ću od svih okrivljenih da tražim da otkažu punomoćje svojimbraniocima, pa da sud tuži sebi ili praznoj sudnici - rekao je Belivuka.

Rekao je da tužilaštvo nije podiglo optužnicu za delo koji je Hrvatin u potpunosti priznao, takođe je rekao i da je Spasojević delom okrivljeni, a delom okrivljeni saradnik.

- Postupajući tužioci i predsednik veća čine sve da izguraju priču okrivljenih svedoka, bez ijednog dokaza. Doći će momenat kada će okrivljeni saradnici da izađu i da kažu šta su ih sve terali da ovde pričaju - dodao je.

Rekao je i da im nije dozvoljeno da pogledaju Lalićevu svesku, a da je on "iz nje naučio šta će da priča.

Rekao je da su se sudija i tužioci osramotili.

- Slušali smo naučene svedoke saradnike šta da pričaju. NIje do ovoga došlo odjednom. Nećemo dozvoliti da nas osudite za nešto što nismo uradili, nećemo dozvoliti da tužioci poturaju dokaze. Doći će dan kada će se i ova trojica saradnika dozvati pameti i kada će ispričati kako su sve pritiskani da iznesu ovakve navode. Sačekaćemo i taj dan. Hoćemo da nam se sudi po zakonu. Hoćemo da znamo kada i ko je vodio Lalića kod tužioca, pa ćemo da vidimo ko radi mimo zakona - nastavio je izlaganje Belivuk.

On je dodao da "pretpostavlja da će suda da preskoči ono što su predložili i da će da nastavi s postupkom".

- To neće proći, jer ćemo mi da istrajemo u svojim zahtevima. Rekao sam da ste bili blago navijački nastrojeni imam dva primera. Kada je Lalić rekao da je video otmicu svojim očima, već na sledećoj strani Vi, sudija, iz nekog razloga čupate Lalića i kažete mu: "Vi niste videli otmicu, je l' tako?", a Lalić kaže tako je. Ja ne znam da li ovo pitanje sadrži obmanu ili je sugestivno, nisam pravnik. Ja pitam Hrvatim pravnika kolika je žica za Ljepoju, Hrvatin kaže "oko metar", a Vi, sudija, kažete, metar-metar i po, a on Vas demantuje i kaže metar i 10. Onda sam čitao i našao nešto. Lalić priča o davljenju Mitića da je Miloš Budimir uzeo strujni kabl oko metar i po. Ja ne znam, sudija, da li ste vi na to mislili, ali nadam se da niste, jer mi Vas poštujemo kao ljudsko biće - rekao je Belivuk.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading