STRAVIČNE TVRDNJE LALIĆA NA BELIVUKOVOM SUĐENJU "Samleveni sadržaj je izlazio na "puža", krv je prskala u klanici"
Foto: Alo.rs

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu optuženom za više krivičnih dela, za danas je završeno u 13:30 časova. Srđan Lalić je komentarisao fotografije iz Ritopeka i otkrio jezive detalje navodnih ubistava u "klanici".

POČINJE SUĐENJE ZA LIKVIDACIJU PORODICE ĐOKIĆ Da bi izmirio dug bivši poliacjac ubio rođake - preti mu doživotni zatvor!

13:30 Sudija prekinula glavni pretres

Sudija je u 13.30 prekinula glavni pretres. On će da bude nastavljen 23. debruara. Sudija je napomenula da su pristigle naredbe sudije za prethodni postupak, koje se odnose na telefonsku dokumentaciju i bazne stanice.

12:45 O mašini za mlevenje, čekiću za lomljenje prstiju i snajperu

Na slici mašine se vidi ovaj puž sa šest rupa napred, na koji je izlazio samleven sadržaj. Vide se linije sečenja, varenja i brušenja mašine. U koritu mašine možemo da vidimo elektrokutiju i u njoj je štampana ploča, to je elektronika mašine, a dole se nalazi motor mašine.

Sa desne strane mašine bi trebalo da budu prekidači za pokretanje mašine. Vidimo i otvor na mašini u koji se stavlja sadržaj, odnosno usitnjeni delovi tela. Kabl mašine se najpre razvlačio do graraže, pa onda do one niše u skrivenoj prostoriji. Ima sigurno 15 metara - ispričao je Lalić.

On je dodao da je poklopac mašine u jednom momentu bio otvoren i da je imao prilike da vidi motor valjkastog oblika. Tragovi krvi su, izmešu ostalog, pronađeni i na poklopcu mašine za mlevenje mesa, kao i na točku puža. Lalić je istakao da je sigurno da je u pitanju krv jer taj deo mašine nije bio zaštićen tokom poslednje dve likvidacije. Puž mašine i poklopac su, kako je rekao, vadili i ispirali u kadi sa hemikalijama.

''Draganić je nekim sunđerom čistio prvo veće elemente. A potom sve ispirao. Koristio je mešavinu vode i kiseline '', rekao je okrivljeni svedok.

Na pitanje sudije da li se kroz mali otvor prolazilo u skrivenu prostoriju, Lalić je odgovorio potvrdno. Dodao je da je čovek morao da se sagne kroz otvor i prođe u mali među prostor, da bi iz njega ušao u skrivenu prostoriju. Za ribarske ćime koje se nalaze na fotografijama rekao je da su korišćene tokom usitnjavanja ostataka tela i odlaska do reke kako bi se ti ostaci ispustili u reku.

Za tri kompleta tamne maskirne odeće odeće koje je policija pronašla, Lalić je rekao da su ta odela korišćena tokom osmatranja kuće Veljka Banovića. Za lisice koje su fotografisane u kući u Ritopeku Lalić je rekao da je upravo to tip lisica kojim su vezali Lazara Vukićevića, a koje su ranije pukle. Takođe je objasnio da su tokom zločina nosili najpre lateks rukavice, a da su preko njih nosili debele radničke rukavice koje su na određenim delovima bile gumirane.

''Ja sam jedan usisivač koristio tokom otmice Ljepoje, sećam se da je bio izuzetno bučan i oblepljen selotejpom, ne mogu da garantujem da je to usisivač koji je na fotografijama'', rekao je Lalić.

U skrivenoj prostoriji policija je pronašla i snajpersku pušku sa prigušivačem, kalašnjikov i drugo oružje, umotano u streč foliju. Lalić je dodao da ručni brener, koji se nalazio u prostoriji, nije bio upotrebljivan, ali da je nabavljen u svrhu mučenja. Takođe je rekao da je čekić koji se nalazi u policijskoj dokumentaciji jedan od braće Budimir koristio kako bi Lazaru Vukićeviću smrskao prste. U prostoriji je pronađen i veći broj pištoljske i lovačke puščane municije, motorole i prigušivači, kao i balistol sprej za koji je Lalić ranije rekao da je bio korišćen za uklanjanje tragova i podmazivanje oružja.

Na fotografijama iz skrivene prostorije kuće u Ritopeku vidi se i crevo pričvršćeno za slavinu na zidu za koje Lalić tvrdi da je korišćeno za ispiranje prostorije nakon vršenja zločina. Za lopatu u prostoriji okrivljeni svedok je rekao da je korišćena tokom otmice Lazara Vukićevića. Na policama u niši skrivene prostorije pronađen je i veći broj špriceva.

Veljko Belivuk se javio za reč kada je prikazana fotografija kapisli i pitao koja je veličina tih kapisli, ali sudija mu je rekla da će pitanja da postavlja kasnije.

''Pa, biće kasno, sudija, naučiće šta da kaže'', rekao je Belivuk.

Na polici ormara u kući u Ritopeku pronađene su, takođe umotane u foliju, četiri ručne bombe, eksploziv, kao i ručni raketni bacaš.

''Ja ovaj ručni raketni bacač nisam imao prilike da vidim'', odgovorio je Lalić na pitanje sudije.

Osim kapisli i snajpera, u skrivenoj prostoriji pronađena je i automatska puška hekler i koh, dve vojne mine usmerenog dejstva, kao i revolver. Lalić je rekao da misli da je revolver preuzet od Gorana Mihajlovića, ali da on nije bio prisutan tokom preuzimanja. Lalić je istakao da je mitraljez koji se nalazi na fotografijama upravo onaj za koji je pričao da ga je čistio Vlade Draganić, a da su ga potom umotavali u streč foliju.

Prema Lalićevim rečima, fantomke pronađene u skrivenoj prostoriji koristili su prilikom otmice Gorana Veličkovića. U prostoriji se nalazilo i više PVC flaša sa različitom hemijom koja je korišćena za čišćenje, kao i kofe.

12:26 Suđenje nastavljeno posle pauze, Lalić o džakovima sa samlevenim žrtvama

Na delu fotografija nalazi se lokacija na koju su članovi kriminalnog klana nosili samlevene ostatke tela svojih žrtava kako bi ih prosuli u reku. U pitanju u fotografije na desnoj obali Dunava u Ritopeku, a prikazano je šipražje i njegov raskrčeni deo koji je Lalić ranije spominjao, kao i neasfaltirani put kojim su dolazili do reke.

''Tu smo odlagali džakove i onda jedan uđe u reku. Bila su dva mesta, na kojima se ulazilo dublje i pliće'', rekao je Lalić.

Na delu fotografija nalaze se crni PVC džakovi koji su uvezani kanapom, a Lalić je objasnio da mu ti džakovi i način vezivanja nisu poznati.

''Mi smo koristili bele platnene džakove, a unutra su bili providni PVC džakovi. Nisu mi poznati džakovi ove boje, kao ni način vezivanja. Nismo vezivali džakove kanapom, već bismo uvezali sam gornji deo džaka'', dodao je.

Potom su prikazane fotografije ulaza u skrivenu prostoriju. U pitanju je mala rupa u zidu.

''Ovo su slike skrivene prostorije, odnosno klanice. Tu se nalazio sanduk, možda vojni stari za oružje. Kada sam prvi put ušao u prostoriju, bio je tu. Na njemu su bili naslagani policijski kombinezoni u vakumiranim vrećama, kao za odlaganje zimskih i letnjih stvari. Na fotografiji se vidi ulaz u klanicu. Pitao me je Miljković gde je prekidač, evo jedan sa desne strane'', rekao je okrivljeni svedok.

Na desnom zidu prostorije nalaze se tragovi namno crvene boje nalik na krv, a oni su pronađeni u kapljicama i na radijatoru.

''U ormaru sa desne strane, koji sam spominjao, a koji se vidi na slici nalazio se veći deo oružja, a možemo da vidimo i mašinu za tabletiranje pokojnog Mihajlovića. Vidimo i crnu stolicu na kojoj je Lazar Vukićević proveo neko vreme, a takođe i Milan Ljepoja, to je onog čega se zasigurno sećam'', objasnio je Lalić.

Za tragove krvi na zidovima Lalić je prokomentarisao da bi to, ukoliko je u pitanju desni zid, mogli da budu tragovi krvi Lazara Vukićevića.

''Tragovi krvi Lazara Vukićevića koje sam tada video su bili ovako u koncentrisanoj grupi, kao što je prikazano na fotografiji'', dodao je.

Crveni tragovi zatečeni su i na podu, a na foto dokumentaciji MUP Srbije se vidi i mašina za mlevenje mesa umotana u plastiku. Iznad nje se nalaze cevi na zidu, za koje je Lalić rekao da su u pitanju cevi za ventilaciju koje su služile prvobitnoj nameni korišćenja prostorije za uzgoj marihuane.

''Ne isključujem mogućno da je prilikom mlevenja, pošto mašina tada nije bila zaštićena, neki od tragova završio na zidu'', rekao je Lalić.

Na podu prostorije nalazi se deo na kom su pločice izlomljene, a Lalić je rekao da je pu pitanju kanal sa padom koji je najpre namenjen za odlivanje tečnosti tokom uzgoja marihuane, da se kroz njega "kasnije slivala i krv".

11:20 Pauza
10:50 "Tu smo se tuširali"

Glavni pretres je nastavljen nakon pauze radi odmora. Lalić se vratio za sudsku govornicu kako bi nastavio da govori o foto dokumentaciji MUP Srbije.

Laliću su najpre predočene fotografije kuhinje, kao i tragovi pronađeni u kuhinji kuće u Ritopeku. Lalić je istakao da o njima nema saznanja i nije imao ništa da komentariše. Potom su prikazane fotografije kupatila o kom je govorio sa Miljkovićem.

''U tuš kabini u kupatilu smo se tuširali posle izvršenja dela. Na fotografiji broj 65 se vide stepenice za gornji sprat. Vode u dnevnu sobu'', rekao je Lalić i istakao da se na fotografijama dnevnog boravka na sprat nalazi garnitura i zavese kakve je opisao.

Na fotografijama iz dnevnog boravka nalaze se pronađeni tragovi na zidovima kao i nekoliko kutija od mobilnih telefona, ali i braon, kožna futrola za oružje. Lalić je istakao da je na jednoj šarenoj garnituri, koja se sastoji od dva spojena tela, sedeo Zdravko Radojević. U spavaćoj sobi kuće ne nalaze se kreveti, već dva dušeka na podu sobe. Osim dušeka, u sobi se nalazi veliki beli plakar. Na spratu kuće je, između ostalog, pronađen i pancirni prsluk.

Na nedovršenom tavanu se, prema Lalićevim rečima, nalazio digitalni video rekorder, a prostorije nisu završene.

''U levom delu možemo da vidimo monitor i tu se nalazi taj digitalni video rekorder za video nadzor. Tu sam bio samo jednom, sa Draganićem, kada sam pokušao da servisiram video nadzor. Rekorder se nalazio u sefu'', rekao je Lalić.

Kada je u pitanju spoljašnji deo kuće, prikazano je da na delu iznad garaže zaista postoji ograda. Lalić je skrenuo pažnju na udubljenje na vratima garaže i rekao da je ono nastalo prilikom otmice Lazara Vukićevića.

''U garaži postoje dva reda crnih polica. Donja desna polica se podigne, izvadi se, skine se metalni okvir i onda se u jednoj rupi nalazi šraf koji se zavrne i povuče se svom silom da bi se otvorila vrata'', rekao je Lalić i dodao je da je na crnoj stolici, koja se vidi u uglu fotografije kratko zadržan Goran Veličković, nakon što je iznesen iz vozila, dok je Vlade Draganić postavljao folije u skrivenoj prostoriji.

Okrivljeni svedok je ukazao i na mesto u desnom uglu na kom se u garaži nalazila mašina za mlevenje mesa. U prostoru garaže policija je pronašla elektrošokere.

''Na jednoj od fotografija se vidi siva armirana traka koja se koristila za vezivanje nogu i ruku žrtava'', dodao je Lalić i napomenuo da je sto koji se nalazi u garaži ranije bio u lošijem stanju, te da ga je Draganić verovatno očistio kada je mašina premeštena.

Kada je u pitanju spoljašnji deo kuće, prikazano je da na delu iznad garaže zaista postoji ograda. Lalić je skrenuo pažnju na udubljenje na vratima garaže i rekao da je ono nastalo prilikom otmice Lazara Vukićevića.

''U garaži postoje dva reda crnih polica. Donja desna polica se podigne, izvadi se, skine se metalni okvir i onda se u jednoj rupi nalazi šraf koji se zavrne i povuče se svom silom da bi se otvorila vrata'', rekao je Lalić i dodao je da je na crnoj stolici, koja se vidi u uglu fotografije kratko zadržan Goran Veličković, nakon što je iznesen iz vozila, dok je Vlade Draganić postavljao folije u skrivenoj prostoriji. Okrivljeni svedok je ukazao i na mesto u desnom uglu na kom se u garaži nalazila mašina za mlevenje mesa. U prostoru garaže policija je pronašla elektrošokere.

''Na jednoj od fotografija se vidi siva armirana traka koja se koristila za vezivanje nogu i ruku žrtava'', dodao je Lalić i napomenuo da je sto koji se nalazi u garaži ranije bio u lošijem stanju, te da ga je Draganić verovatno očistio kada je mašina premeštena.

Okrivljeni svedok je rekao da se seća da je Draganić čistio i krečio garažu nakon premeštanja mašine, ali da slučaj nije isti sa skrivenom prostorijom.

''Dok je mašina bila u garaži pod bi bio zaštićen folijom, kao i mašina sa spoljnih stranica. Takođe prekoputa do visine 180 folija bi se lepila na zid i bio bi prekrivan sto sa alatima'', rekao je Lalić.

On je objasnio da je na monitoru koji se nalazio pored police u garaži isključivo gledalo ono što snima kamera koja pokriva ulaz u garažu.

''Na polici su stajala sredstva za čišćenje, građevinske i hirurške rukavice, a na crnim policama je uglavnom stajao alat - objasnio je. Za večinu tragova u garaži rekao je da mu nisu poznati, ali je istakao da bi trag pored frižidera "mogao da bude trag krvi, ukoliko je neko neoprezno otvarao vrata od frižidera u kom su stajali sokovi i voda". On je istakao da je na samom ulazu u garažu došlo do kontakta lazara Vukićevića i mesta na kom su ga savladali.

Na fotografijama dokaza se, između ostalog, nalaze policijske palice i znak stop kakav nose saobraćajni policajci. Pored betonskog zida, koji je Lalić prethodno opisao, na fotografiji se jasno vidi zgarište na travnatoj površini.

''Tu su sigurno bile paljene stvari Gorana Veličkovića, možda i još nešto'', rekao je Lalić.

Kako se ispostavilo, uvidom u foto dokumentaciju MUP, dvorišni objekat, koji je Lalić opisao kao sušaru i rekao da u njega nije ulazio, ispostavio se kao dvorišni toalet, a policija je u njemu pronašla sekiru. U blizini se nalazio i ašov.

Na jednoj od fotografija dvorišta vidi se i veš mašina koju je Lalić spomenuo odgovarajući na pitanja Marka Miljkovića.

Ponovo gledajući fotografije dnevnog boravka na spratu kuće u Ritopeku, Lalić je istakao da je u toj prostoriji boravio i Aleksandar Gligorijević, ali da on u tom momentu nije bio prisutan.

''U garaži, levo od frižidera savladan je Ljepoja i trag njegove krvi ostao je na zidu, a na ulazu u garažu ostao je veći trag krvi Lazara Vukićevića. Blizu slivnika se vidi prostor na koji je bio polegnut Lazar Vukićević kada je unesen u garažu. Bio je licem ka podu, paralelno sa desnim zidom'', rekao je Lalić.

Za nož, koji je policija pronašla u kuhinji, Lalić je rekao da su jedan od Braće budimir i on ušli u kuhinju i da je Budimir izvukao nož iz jedne od fioka, kao i da nije siguran za šta je nož kasnije korišćen.

''Kada se izađe iz garaže, posle usitnjavanja tela i odlaganja u džakove, može da se desi da ostanu krvavi tragovi na obući i budu preneseni do kupatila. To je razlog iz kog sam ja prebrisao podove. To možda nije bio vidljiv trag, ali sam brisao da ne bi ostao neki DNK'', rekao je Lalić posmatrajući fotografiju traga. Za stepenište na spratu kuće Lalić je rekao da mu se "čini da je tu pronašen DNK trag Zdravka Radojevića".

''Prilikom obaranja i vezivanja spala mu je jedna patika i kada je sproveden, pretpostavljam da je to bila prilika za ostavljanje tragova'', dodao je okrivljeni svedok.

10:36 Sudija pozvala Belivuka

Sudija je potom prozvala optuženog Veljka Belivuka i rekla da se nada da on "neće o utičnicama".

''Imao bih pitanja, sudija. Juče ste rekli da se nećemo odmah vraćati na slike, nego da ćemo to kasnije. Kada budete odlučili da se vratimo, veoma me interesuje par fotografija oko stadiona'', rekao je Belivuk, a sudija je rekla da se vrati na to jer je taj set fotografija već pogledan i da može da kaže koja tačno fotografija ga interesuje.

Belivuk je rekao da ga interesuje fotografija na kojoj se delimično vidi šank, na šta je sudija odgovorila da će onda da nastave sa gledanjem fotografija, pa da, kada se naiđe na fotografije iz Humske, može da se javi za pitanje. Sudija je istakla da optuženi mogu da se jave ukoliko u vezi sa fotografijama imaju neko konkretno pitanje.

Advokat Dalibor Katančević je rekao da će proces da bude iscrpljujuć i zamolio sudiju da danas bude pregledana sva foto dokumentacija i da dobiju vreme da se za naredno ročište pripreme i izjasne se šta žele da pitaju o kojoj fotografiji.

Sudija je odgovorila da su svi imali priliku da izvrše uvid u foto dokumentaciju, a da mogu da se postavljaju pitanja na koja okrivljeni svedok nije do sada odgovorio. Tužilac je istakao da se "za 28 godina tužilačkog staža nije susreo sa ovakvom situacijom" i dodao da nema smisla da se komentariše svaka fotografija posebno.

''Jedna fotografija nije isprava i ne može da se komentariše, postoji set fotografija koji se gleda kao jedan dokaz. Stranke, tužilaštvo, ni odbrana nemaju pravo da komentarišu svaku fotografiju posebno. Sud odlučuje na koji način se izvode dokazi. Ovo je ispod svakog nivoa, da advokati traže od mene da se ja izjasnim o tome šta sud treba da radi'', rekao je tužilac.

10:22 "Video sam krv kako prska iz Vukićevića"

Miljković: Koje su boje pločice u kuhinji?

Lalić: Tu su življe boje, sećam se elemenata, mislim da su i pločice bile bordo. Samo sam nekoliko puta ušao u kuhinju.

Miljković: Koje su boje unutrašnji elementi kuhinje ako ste otvarali?

Lalić: Nisam otvarao, ušao sam jednom kada je Miloš Budimir tražio neki nož, ali nisam otvarao, samo sam stajao pored.

Miljković: Gde je na spratu prekidač na svetlo i koliko ih ima, boja?

Lalić: Beli su prekidači. ne mogu da se setim da li ih ima više. Znam da je jedan pri vrhu stepenica, nisam siguran da li služi za razvetu u sobi ili za terasu.

Miljković: Šta se tu nalazi?

Lalić: Šarena garnitura od tekstila sa leve strane, za dve ili tri osobe, bez rukohvata. Takva je i druga, koja je ka prozorima od stepenica. Zavese su svetlije boje.

Miljković: Koje su boje zidovi u donjem prostoru?

Lalić: Mislim da su žućkasti.

Miljković: Da li stepenište ima neko svetlo?

Lalić: Može da bude. Sećam se da je bela keramika, ne sećam se rukohvata.

Miljković: Koji je raspored utičnica?

Lalić: Ne znam raspored utičnica, nisam pravio elektrošemu kuće.

Miljković: Koliko ima prostorija na gornjem spratu?

Lalić: Dve. Jedna je soba, druga je nezavršen mokri čvor sa pločicama i sa ventilima. Može da bude kupatilo ili kuhinja, ali nema ništa, samo pločice i ventili.

Miljković: Opišite potkrovlje. Gde su stepenice gornjeg sprata?

Lalić: U ravni sa donjim stepenicama.

Miljković: Kada se uđe u tajnu prostoriju, koja je boja pločica?

Lalić: Tamno braon boje su. Mislim da imaju nijanse na njima. Nisu imale nikakvu teksturu, koliko se sećam.

Miljković: Gde su rezovi na mašini, ako je sečena da se ubaci u prostoriju?

Lalić: Nisam je ja unosio. Mašinu sam video sigurno, ali nisam zapamtio gde su rezovi.

Miljković: Gde su prekidači u skrivenoj prostoriji?

Lalić: Svetlo je uvek već bilo upaljeno, nikada nisam ulazio prvi.

Miljković: Da li ste zapamtili utičnice?

Lalić: Levo ima sedam-osam utičnica, pravo mora da bude jedna. Osiguračka tabla je u niši.

Miljković: To sam i ja pročitao u novinama. Sudija jasno ste ga pitali za tragove krvi u kući.

Lalić: To nije istina. Ja nisam opredelio te tragove i nisam komentarisao te slike.

Miljković: Gde si video i da li si video krv koja prska iz Vukićevića?

Lalić: Na zidu naspram vrata.

Miljković: Ti si to video svojim očima kad je prskalo?

Lalić: Jesam.

Miljković: Sudija, Lalić je pričao kako je sve temeljno čistio. Ako je čistio nešto što nije video, što ne bi očistio ovaj trag koji je video? Znači, sudija, on ništa nije video.

10:06 Marko Miljković ispituje Lalića o Ritopeku

Miljković: Kada se popnete i okrenete ka kolskoj kapiji, da li postoji ograda iznad garaže?

Lalić: Mislim da postoji i da je svetle boje.

Miljković: Da li možete, kada uđete u ostavu ispod stepenica da opišete...

Lalić: Nisam ulazio, mogao sam samo da pogledam u prolazu.

Miljković: Šta se nalazi unutra?

Lalić: Nisam siguran.

Miljković: Kad se uđe u dnevnu sobu u prizemlju kog je pod materijala?

Lalić: Parket. Ima keramičkih elemenata u delu ispod stepeništa, svetlo sive boje.

Miljković: Da li ima keramičkih materijala na sredini?

Lalić: Ne mogu da se setim, nisam video.

Miljković: Koliko inča ima monitor u kuhinji?

Lalić: Možda 14 inča.

Miljković: Gde je priključen monitor i koliko utičnica ima?

Lalić: Ne sećam se. Sećam se da su žice slobodno visile. Nisam ispratio gde su bile uključene. Nisam ga ja postavljao, tako da ne znam. Znam gde je digitalni video rekorder, jer sam ga popravljao sa Draganićem kad se pokvario.

Miljković: Gde se nalazi prekidač za svetlo u dnevnoj sobi, koje je boje i koliko ima prekidača?

Lalić: Ne mogu da se setim.

Miljković: Da li ima roletne?

Lalić: Nikada nisam video spuštene, što ne znači da ih nema. Imaju zavese.

Miljković: Koje boje su zavese?

Lalić: Tu dole su tamne boje.

Miljković: Da li imaju komarnici?

Lalić: Nemam saznanja, tu nikada nisu otvarani prozori.

Miljković: Kupatilo u donjem delu, koji je raspored, šta ima u njemu?

Lalić: Ima lavabo, prekoputa vrata. Tuš kabina je zaobljena, dvodelna su vrata, providna. Ima tuš. Ne mogu da se setim da je bila veš mašina. Ako jeste, mogla bi da bude u levom delu.

Miljković: Gde se pali svetlo za kupatilo?

Lalić: Ispred, sa leve strane, ima tri prekidača.

Miljković: Koje su boje pločica na podu, a koje na zidu?

Lalić: Svetlo je. Mislim da su dole bele. Zid ne mogu tčano da se setim. Miljković: Šta ima od rasvete u kupatilu?

Lalić: Zaboravio sam.

09:53 Lalić za govornicom, nastavlja svedočenje o fotografijama

Miljković: Kada se uđe na pešačku kapiju, šta je levo, a šta desno?

Lalić: Sa levo strane se nalazi deo dvorišta, dva metra širine i tu je bila stara veš mašina, a desno je veči deo dvorišta i površina ispred garaže.

Miljković: Kada se popete uz stepenice, šta se vidi kada se dođe na taj plato?

Lalić. To je jedan travnati deo. U uglu dalje od stepenica je jedan manji ozidani objekat u koji nikada nisam zalazio, ali bi mogla da bude neka sušara.

Miljković: Šta je sa leve strane?

Lalić: Prozori od kuće. Ako se dobro sećam, mislim da je to pretežno desno ili ka sredini, ima jedan ozidani zid kružnog oblika, nalik bunaru. Ali mislim da nije bunar.

Miljković: Da li ima još nešto u sklopu celog prostora da si zapamtio?

Lalić: Betonski zid. Nije bio farban, boje je betona. naspram stepenica je oko dva metra visine, ne znam da li je sa strane nešto niži.

Miljković: Da li je sušara zatvorena ili otvorena, da li ima krov?

Lalić: Ne mogu da se setim.

Miljković: Da li na zidu postoje šiljci?

Lalić: Nisam siguran.

Miljković: Da li su na zidu kamere i gde?

Lalić: Postoje kamere na kući. Nisam siguran da su bile kamere na zidu.

Miljković: Gde su se palile stvari kad se popnete?

Lalić: Pravo i blago ulevo. Otprilike na središnjem delu. Zgarište je bilo prečnika dva metra.

Miljković: Da li na plafonu postoje keramičke pločice?

Lalić: Može da postoji sa strane na delu terase. Bile su svetle.

Miljković: Da li tu postoji neko osvetljenje, tu gde su pločice?

Lalić: Ne mogu da se setim. kada smo palili bio je dan i nije bilo potrebe za osvetljenjem.

Advokat Jakša Peković rekao je da bi trebalo odmah da se vrate na komentarisanje fotografija i da nije ekonomično. On je zamolio da se foto dokumentacija vrati na početak, kako bi optuženi mogli da postavljaju pitanja. Dodao je da smatra da Lalić juče nije odgovorio ni na određena pitanja suda i izneo je primedbu što je sudija juče izašla iz sudnice. Optuženi Marko Miljković javio se za reč i rekao da za Lalića ima oko 20 pitanja o kući u Ritopeku. On je zatražio da Belivuk i on sede u sudnici kako bi mogli da komentarišu svaku fotografiju.

''Mi smo u fazi dokaznog postupka. Sada nema komentarisanja, svi optuženi bi da komentarišu. Mi okrivljenom saradniku predočavamo foto dokumentaciju i on će biti otpušten. Nismo odlučili o "Skaj" aplikaciji. Možete da postavljate pitanja, ali ne možete da komentarišete svaku fotografiju'', rekla je sudija.

Pred sudsku govornicu izašao je okrivljeni saradnik Srđan Lalić radi nastavka pregledanja foto dokumentacije.

Na početku suđenja, pre nego što je prozvala prisutne, sudija se obratila braniocima i upozorila ih na ponašanje u sudnici, zbog incidenta koji se dogodio juče.

''Ponašanje pojedinih branilaca je bilo neprimereno, vikanje izgovaranje nepristojih reči je nedopustivo. Ja sam dužna da svoj ugled, i ugled učesnika u postupku zaštitim od svih napada. Preduzeću sve mere predviđene zakonom. Podsetila bih pojedine branioce na kodeks etike advokata. Advokat treba da se prema sudu ophodi odmereno i pristojno'', rekla je sudija.

Podsetimo, na jučerašnjem suđenju je okrivljenom svedoku Srđanu Laliću predočavana policijska foto dokumentacija, a njegovo izlaganje palo je u senku svađe između sudije i advokata, zbog čega je ročište prekinuto.

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading