POČINJE SUĐENJE ZA LIKVIDACIJU PORODICE ĐOKIĆ Da bi izmirio dug bivši poliacjac ubio rođake - preti mu doživotni zatvor!
Foto: Alo.rs

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Nišu on se tereti da je iz koristoljublja počinio teško ubistvo koje je šokiralo Srbiju, a sve u nameri da dođe do novca kako bi vratio dug od 10.000 evra koje je pozajmio kako bi kupio i renovirao kuću za jednog od sinova.

PRONAĐENA U KUĆI S POVREDAMA NA GLAVI I KANAPOM OKO VRATA Ovo je žena ubijena kod Bečeja (FOTO)

Za krivično delo za koje je optužen, Džoniću bi mogla da se izrekne i najteža kazna propisana srpskim zakonodsavstvom – doživotni zatvor.

Kako su pisali mediji, Goran Đokić (57), njegova supruga Gordana (56) i ćerka Lidija (26) iz Aleksinca ubijeni su 27. septembra 2021.godine nakon što su iz Moravca krenuli za Aleksinac. Nakon opsežne policijske portage njihova ugljenisana tela pronađena su 2.oktobra u ataru Moravca a spaljeni automobil „folkasvagen pasat“ u ataru 12 kilometara udaljenog sela Tešica.

Pratio, oteo, pa ubio rođake

Kako se navodi u optužnici u koju je beogradski medij imao uvid, Goran Džonić se tereti da je do tančina isplanirao zločin koji je i počinio 27.septembra 2021. godine u periodu od 00.22 do 03.05 časova, u ataru sela Moravac kod Aleksinca. Znajući da Đokić ima menjačnicu, i u uverenju da deo novca koji koristi za menjačke poslove nosi sa sobom ili drži u svom automobilu marke „foklsvagen pasat“, on je pratio njegovo kretanje vrebajući najbolju priliku kada će započeti pakleni plan.

Tog 26.septembra 2021. godine, prema optužnici, Džonić je video da je Đokić sa suprugom i ćerkom došao u posetu svojoj majci u Moravac pa je, znajući da će se iste večeri vratiti automobilom u stan u Aleksincu gde su živeli, odlučio da ih u povratku zaustavi, a potom liši života i oduzme novac.

Surova likvidacija

On se tereti da je oko ponoći otišao do dela puta od pružnog prelaza do raskrsnice sa magistralnim putem Aleksinac – Tešica gde ga je Đokić video i zbog rodbinskih veza i odnosa poverenja zaustavio svoj automobil, te je okrivljeni ušao u automobil, seo na zadnje sedište iza vozača i izvadio pištolj marke „Pietro Beretta Gardone mod. 34“ koje je neovlašćeno nabavio, držao i nosio. Preteći oružjem primorao je Đokića da sa magistralnog puta Aleksinac - Tešica automobilom siđe na zemljani put pored osnovne škole u Moravcu, ka reci Južnoj Moravi, i ode do šljunkom posutog platoa u blizini napuštene separacije.

Kako stoji u optužnici, tu je hicima iz pištolja ubio svo troje rođaka. Prvo je u kolima ubio Gorana jednim hicem, pucajući mu u slepoočnicu, a potom van vozila sa po dva hica njegovu suprugu Gordanu, koju je pogodio u srce, i ćerku Lidiju koju je “overio” hicem u potiljak.

Zapalio tela, pa uzeo pare…

- Nakon toga je njihova tela pored jame u okviru platoa gorivom polio, zapalio i gurnuo u jamu, a zatim vozilom marke „pasat“ krenuo ka selu Tešica i preko Južne Morave došao do mesta zvanog Vladine bare gde je u vozilu pronašao i oduzeo strani novac u ukupnom iznosu od 160 američkih dolara u apoenima od po jedan dolar, domaći novac u iznosu 1,38 miliona dinara, 27.130 eura u različitim apoenima, 3.940 švajcarskih franaka u različitim apoenima i 1.690 američkih dolara u različitim apoenima, pa je vozilo zapalio, stoji u optužnici VJT Niš.

Novac sakrio na imanju sina

Džonić se zatim se vratio u Moravac i u kući u izgradnji u Moravcu na magistralnom putu br. 217 koju koristi njegov sin Stefan, ostavio novac.

- U kupatilu je ostavio 160 dolara, u pomoćnoj prostoriji pored kuće u beloj kutiji 768.000 dinara, a u voćnjaku iza kuće 612.000 dinara, 3.940 švajcarskih franaka, 1.690 dolara i 17.130 evra zakopao je ispod drveta, dok je 10.000 evra na ime pozajmice vratio rođaku D.D., pri čemu je bio svestan zabranjenosti svog dela čije je izvršenje hteo, navodi se u optužnici.

Najteže krivično delo

Na ovaj način je Džonić izvršio izvršio krivično delo teško ubistvo iz čl. 114 st. 1 tač. 11 u vezi tač. 5 KZ u sticaju sa krivičnim delom Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 st. 4 u vezi st. 1 KZ. Džonić se tereti i da je posedovao munuciju koja je pronađena u njegovoj kući i u pomoćnom objektu kuće u izgradnji pored magistralnog puta koju je sređivao za sina.

Pronađeno je ukupno oko 120 metaka raznog kalibra čime se Džonić tereti I da je počinio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 st. 1 KZ . Zbog teškog ubistva, Džoniću se može izreći i kazna doživotnog zatvora.

Hronologija istrage

Goran Džonić uhapšen je u drugoj polovini oktobra zbog sumnje da je usmrtio rođake, a potom su lisice na ruke stavljene i dvojici njegovih sinova Milanu i Stefanu, kao i braći Kostadinu i Aleksandru Miloševiću, poznatim kao braća Jojke, koje je Džonić pokišao da umeša u izvršenje zločina. Braća Jojke i Milan Džonić, prvi sin Gorana Džonića, u martu su pušteni iz pritvora jer ih ni grafološko veštačenje ni drugi dokazi prikupljeni u istrazi ne povezuju sa zločinom a na kraju je obustavljena istraga I protiv Stefana Džonića jer se pokazalo da ni on ni na koji način nije kriv.

Svi dokazi, kako su pisali mediji, za sada povezuju samo Gorana Džonića. Njegov DNK je na novcu i vreći sa devizama iskopanoj iz voćnjakakao i na pištolju koji je nađen sakriven nakon što je on ispričao policiji gde se nalazi a za koji je balističkim veštačenjem utvrđeno da je iz njega ubijena porodica Đokić.

Sigurnosne kamere u Tešici snimile su „pasat“ Đokića kako sa zemljanog puta dolazi iz pravca Moravca u dva časa iza ponoći, i Džonićev žuti skuter kako se vraća dva časa kasnije istim putem. Snimljen je kako sipa gorivo u kantu na dan nestanka Đokića, a istog dana je bio i u Tešici kraj mesta gde je kasnije nađen zapaljen pasat...

Jedan mladić posvedočio je da je 26.septembra oko 15 časova dovezao Džonića iz Tešice jer je navodno kod majstora ostavio motor ali je proverom je utvrđeno da je motor bio na popravci još u avgustu pa se sumnja da ga je Džonić dovezao na mesto gde će zapaliti pasat kako bi se njime vratio kući. Metalostrugar iz Moravca je posvedočio da je Džoniću pomogao da napravi navoj za metalni deo za koji se ispostavilo da je prigušivač, a dve nedelje nakon zločina naprasno je rođaku vratio dug od 10.000 evra. I plac na kojem se nalazi Stefanova kuća, a na kojem je pronađen zakopan novac, nalazi se u vlasništvu Gorana Džonića.

Iskusni sudija Drašković na čelu veća

Velikim krivičnim većem koje će suditi Goranu Džoniću predsedavaće sudija Mirko Drašković, jedan od najiskusnijih krivičara ne samo u Nišu već i u Srbiji. Pripremno ročište koje je zakazano za 22.februar, po zakonu, zatvoreno je za javnost.

Na pripremnom ročištu stranke se izjašnjavaju o predmetu optužbe, obrazlažu se dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu i predlažu novi dokazi, utvrđuju se činjenična i pravna pitanja koja će biti predmet raspravljanja na glavnom pretresu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading