U POKUŠAJU UBISTVA MINJE ŠAKOVIĆA NIJE POSTUPIO PO DOPUNI DOKAZA Crnogorski specijalni tužilac imao propuste u predmetu "Snajper"
Foto: Printscreen

Kako prenose crnogorski mediji, on se tereti za propuste u radu u više predmeta među kojima je i planiranje likvidacije Milića Minje Šaković, škaljarca koji je ubijen u junu ove godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Portala Standard, Čađenović se tereti da nije postupio po dopuni dokaza koje je prikupila Uprava policije u predmetu kodnog naziva “Snajper” u kojem su uhapšene četiri osobe osumnjičene za planiranje ubistva Milića Minje Šakovića u martu prošle godine. Zbog propuštanja Čađenovića da postupi po dopuni krivične prijave Uprave policije protiv Jovana Trkulje, Nikole Mirića, Jovana Miranovića i Zorana Lekića, Viši sud je početkom ove godine obustavio postupak protiv ovih lica za pokušaj ubistva Šakovića, jer nije bilo dovoljno dokaza da su optuženi počinili to krivično delo.

Podsetimo, Viši sud je 22. januara ove godine usled nedostatka dokaza, obustavio krivični postupak protiv Jovana Trkulje, Nikole Mirića, Jovana Miranovića i Zorana Lekića za pokušaj likvidacije Milića Minje Šakovića, u policijskim evidencijama označenog kao visokopozicioniranog člana škaljarskog kriminalnog klana. Isti sud je nakon kontrole dokaza, 19. novembra prošle godine, potvrdio deo optužnice Specijalnog tužilaštva koji se odnosi na optužbe protiv Trkulje, Mirića, Miranovića, Lekića, Aleksandra Veljovića, Saše Stanišića i Bobana Milića za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, a Trkulji, Miriću i Miranoviću dodatno i krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U obrazloženju rešenja kojim se obustavlja postupak navodi se da je Specijalno tužilaštvo sudu dostavilo dokaze koji upućuju da su optuženi odradili pripremne radnje za likvidaciju, ali ne i radnje koje se odnose na pokušaj ubistva Šakovića.

“Analizirajući predložene dokaze u pogledu izvršenja krivičnih dela ubistvo u pokušaju i ubistvo u pokušaju putem pomaganja, sud je zaključio da nadležno tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza da su Trkulja i Marić pokušali ubistvo Šakovića, a Miranović i Lekić im pomogli u tom naumu. Izostali su dokazi u pravcu postojanja osnovane sumnje neophodne za potvrđivanje optužnice”, navodi se u odluci Višeg suda.

Mašte im ne manjka, a pojedini primeri iznenadili su i carinike - Alo.rs

Prema navodima optužnice, kriminalna grupa koja je planirala likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića kupila je stan naspram njegove zgrade, iz kojeg su nameravali da ga ubiju.Okrivljeni Trkulja i Mirović su iz tog stana opservirali kuću i kretanje Šakovića, a tokom priprema za izvršenje krivičnog dela trenirali su upucavanje snajperskom puškom, nabavili kombi u koji su smestili motocikl sa kojim bi pobegli nakon ubistva i zapalili ga i obezbedili štek stan u kojem bi se krili nakon izvršenja krivičnog dela.

Međutim, okrivljeni su uhapšeni u momentu kada su trebali da uđu u kombi kojim bi došli do stana odakle je planirano da se ubije Šaković, iz snajperske puške koju je trebala da im donese druga osoba.

Analizirajući optužnicu i dokaze, vanraspravno veće Višeg suda je našlo da je SDT priložilo dokaze koji upućuju na osnovanu sumnju da su optuženi zaista uradili navedene radnje, te utvrdili da u optužnici nema dokaza da su okrivljeni pokušali ubistvo Šakovića.

“Suštinski, radi se o izuzetnoj bitnoj razlici između pripremnih radnji i radnje pokušaja. Pripremne radnje za ovo krivično delo nisu kažnjive, odnosno predviđene kao posebno krivično delo. Kvalitativna razlika između pokušaja i pripremanja je u tome što se pokušajem neposredno započinje izvršenje krivičnog dela a pripremne radnje predviđaju samo radnje koje služe za to da omoguće kasnije izvršenje krivičnog dela. Dakle, pripremne radnje imaju vremensku, a vrlo često i fizičku distancu od neposrednog izvršenja”, navodi se u obrazloženju Višeg suda.

Srpski narko-bos osuđen u Beču, u Srbiji robijao zbog ubistva - Alo.rs

U konkretnom slučaju, kako pojašnjavaju iz Višeg suda, okrivljeni su preduzeli radnje pripremanja, naime, obezbedili su i mesto izvršenja (kupljeni stambeni objekat) i predmete izvršenja krivičnog dela – vozila kojima su trebali doći do mesta predviđenog za likvidaciju mete kojim bi zatim pobegli i zapalili ga na periferiji grada.

“Okrivljeni su lišeni slobode u momentu ulaska u kombi. Dakle, predstojao im je ulazak u kombi vozilo, dolazak na lice mesta, ulazak u stambeni objekat i zauzimanje pozicije, preuzimanje oružja, uočavanje oštećenog kada se pojavi u vidokrugu i ako se pojavi u vidokrugu, te neposredno opaljenje.Pri takvom stanju stvari, sud zaključuje da postoje dokazi o izvršenju pripremnih radnji, ali ne i dokazi o započinjanju izvršenja krivičnog dela, odnosno pokušaju”, pojašnjeno je iz Višeg suda.

U konkretnoj situaciji, dokazi upućuju da pripremne radnje još nisu završene, odnosno da okrivljeni Trkulja i Mirić još nisu ni ušli u vozilo, nisu tim vozilom ni krenuli prema mestu izvršenja krivičnog dela, nije im dostavljena snajperska puška kojom treba završiti krivično delo, a oštećeni nije ni primećen na toj lokaciji.

Provocirao je sina, rasprava oko novca: Svojim ponašanjem ipak ulivao strah najbližima - Alo.rs

Trkulja, Miranović, Veljović, Mirić i uhapšeni su početkom marta prošle godine, dok su Lekić i Milić izbegli stavljanje lisica na ruke.

Istraga o planiranju likvidacije počela je nakon što je policija dobila informaciju da je u Crnu Goru ušla osoba „kojoj je plaćeno da iz snajperske puške likvidira Šakovića ili dvojicu njegovih prijatelja iz klana“. Policajci su kontrolisali kombi vozilo koje je nekoliko dana bilo parkirano nedaleko od kuće Šakovića, a ispostavilo se da ga koristi ekipa koja je ubrzo uhapšena.Inspektori su otkrili štek stanove koje su koristili osumnjičeni, zaplenili automobile koje su koristili u pripremanju zločina, motor kojim je trebalo da ubice pobegnu, oružje, municiju, kriptovane telefone, falsifikovana dokumenta, novac i benzin kojim su planirali da unište dokaze. Istražitelji su pronašli i snajpersku vojnu pušku, optički nišan visoke rezolucije i municiju u specijalno napravljenom bunkeru ispod patosnica kombi vozila koje je imalo ključnu ulogu u izvršenju ovog zločina.Specijalni tužioci tvrde i da je ta kriminalna grupa formirana krajem 2020. godine na teritoriji Crne Gore i Srbije, sa ciljem da izvrše neodređeni broj ubistava.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading