KAKO NARKO-DILERI ŠVERCUJU DROGU Mašte im ne manjka, a pojedini primeri iznenadili su i carinike
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nedavno je pronađeno 430 kilograma kokaina u vrednosti od 40 miliona evra za koji je crnogorska policija utvrdila da se nalazi u pošiljci organskog đubriva - koje je još u julu stiglo u Luku Bar iz kolumbijske luke Buenaventura brodom "Monte Cervino".

Kontenjer, u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, je "kroz Crnu Goru bio u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Albanija", navedeno je u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

Pa ipak, ovo je samo tek jedna u nizu bizarnih taktika balkanskih švercera narkotika.

Javnost je mahom upoznata sa krijumčarenjem narkotika u bananama. Međutim, kriminalne grupe drogu najčešće prenose u brašnu i šećeru.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za medije da se droga uglavnom švercuje morskim putem i da su to najčešće brodovi. Sa Radovanovićem je usaglašen i profesor kriminalistike na Kriminalističko-policijskoj akademiji Darko Marinković koji kaže da krijumčari biraju ona prevozna sredstva koja svojim gabaritima omogućavaju njihovo skrivanje.

 

 

Od 420 miliona kontejnera, pregledano samo 2 odsto

"Prema saznanjima UNODC-a najveće količine narkotina u svetu ilegalno se transportuju morem, odnosno brodovima, koji omogućavaju, naročito ako se radi o prekookeanskim brodovima, neslućeno velike mogućnosti skrivanja, u samoj konstrukciji broda ili teretu koji prevoze", objašnjava Marinković i dodaje:

- Kakve su te mogućnosti dovoljno govori podatak da je u 2009. godini brodovima isporučeno više od 420 miliona kontejnera u kojima se smešta brodski teret, pri čemu je samo 2 odsto od tog broja podleglo kontroli, odnosno inspekciji. U svom izveštaju o stanju organizovanog kriminala u Evropskoj uniji, Evropol navodi da se upotreba pomorskog saobraćaja od strane organizovanog kriminala povećava i da može predstavljati veliku pretnju u budućnosti.

Kako navodi Marinović, bezbednosni problemi u lukama ozbiljniji su u poređenju sa aerodromima, pri čemu komplikovana infrastruktura i odsustvo zaštitnih barijera (ograda i zidova) otežavaju adekvatnu kontrolu.

- Veliki obim prevoza roba obavlja se pomorskim saobraćajem - godišnje se blizu dve milijarde tona robe utovari i istovari u lukama Evropske unije - kaže Marinović.

Kriminolog Radovanović objašnjava da se droga koja se krije u kontejnerima nalazi na dnu ili sredini kako bi se zaštitila od detektora i fizičkog pregleda.

- U kontejnerima u kojima je droga skrivena nalazi se hrana, alkohol, pamuk, šećer, dečije igračke... Njima nije bitno šta se nalazi u kontejnerima, jer drogu svakako izoluju - objašnjava Radovanović i napominje da su obično ljudi koji pregledaju kontejner podmićeni.

 

 

Drogu švercuju u istopljenoj čokoladi

Radovanović, Ističe da se narkotici najčešće sakrivaju u brašnu i šećeru, zbog sličnog izgleda jer na prvi pogled ne može da se primeti razlika.

Radovanović kaže da kada droga stigne na željenu destinaciju, krijumčari je odvajaju na jedan ili pola kilograma.

- Tu drogu stavljaju u čokolade, banane i tako upakovana ide do centra distribucije koji to daje sitnim dilerima na prodaju - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Istope čokoladu, a unutar nje stave folije sa narkoticima. Kao i sa bananama, služe se stvarima koje mogu obložiti njihovu robu.

Kako Radovanović kaže, mali dileri male količine droge gutaju ili stavljaju u telesne šupljine. Ali ako se ne daj Bože folija istopi u organizmu, može doći i do smrti.

Otac i sin gledali utakmicu, Milan zbog svađe napustio dom, a kada se vratio tata ga ubio! - Alo.rs

Odakle dolazi droga u Srbiju?

Profesor kriminalistike Darko Marinković otkriva za medije detaljan put droge koja ulazi u Srbiju.

- Granični prelazi preko kojih heroin najčešće ulazi u Srbiju su drumski granični prelazi sa Bugarskom - Gradina i Vrška Čuka, odakle ide prema Beogradu i Mađarskoj, kao i železničko-drumski granični prelaz Đeneral Janković sa Makedonijom, kojim heroin ulazi na Kosovo i Metohiju i dalje usmerava prema Beogradu i zapadnoj Evropi - objašnjava sagovornik.

On dalje navodi da se velike zaplene realizuju i na graničnom prelazu Batrovci.

- Marihuana u Srbiju često dolazi iz Albanije, koja preko Skadarskog jezera ulazi u Crnu Goru, da bi vozovima bila transportovana za Beograd. Kokain iz Južne Amerike brodovima stiže u barsku luku u Crnoj Gori, odakle se prebacuje za Srbiju i zapadnoevropske zemlje, ali i avionskim saobraćajem preko aerodroma Nikola Tesla.

Droga u električnoj gitari, teglama nutele, listovima zelene salate

Kako navode iz uprave carine Republike Srbije mašta krijumčara manjih količina narkotika je neiscrpna što potvrđuju i brojni primeri koje su carinici zatekli.

- Droga je otkrivena u duplim pregradama kofera, unutrašnjosti električne gitare, teglama nutele, listovima zelene saleta, limenkama, bocama šampona, u vešu putnika i na mnogo drugim potpuno nezamislivim mestima - navode iz Uprave carine.

Požar na Bežanijskoj kosi gasilo 17 vatrogasaca - Alo.rs

Dalje navode da je od početka 2022. godine zaplenjeno preko 480 kilograma različite droge.

- Kada se posmatra udeo u strukturi zaplenjenih narkotika prednjače marihuana i hašiš sa 454 kilograma, potom kokain sa 16,6 kilograma, heroin sa 5,5 kilograma, ekstazi i MDMA sa 3,7 kilograma, amfetamin, metamfetamin, kristal met i spid sa nešto više od dva kilograma, dok je semenki kanabisa i psihoaktivnih prečuraka bilo oko 670 komada.

Iz Uprave carine kažu da krijumčari većih količina droge koriste tovare robe, fabričke šupljine vozila, ili pak specijalno prepravljani prostori u njima, takozvani "bunkeri", dok su manje količine opijata carinici pronalazili na najrazličitijim mestima u prtljagu, poštanskim pošiljkama, pa čak i u telu putnika, koje kolokvijalno zovu "mulama".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading