KAKO SRBI GAJE MARIHUANU PO KUĆAMA Plaćaju rođene babe i dede da im zalivaju ZABRANJENU biljku!
EPA EVERT ELZINGA

Istražitelji gotovo skakodnevno pronalaze improvizovane laboratorije marihuane, koje dileri širom Srbije gaje u svojim stanovima, kućama, ali i na porodičnim imanjima, a kao svoje "pomagače" neretko angažuju i svoje bake i deke, koji imaju zadatak da nadgledaju rast i da zalivaju ovu zabranjenu biljku!

Ovakve ilegalne laboratorije za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima, kako objašnjavaju sagovornici Kurira, dilerima ne mogu da donesu veliku zaradu, a ovako proizvedene narkotike uglavnom koriste za plasiranje na ulično tržište ili za sopstvenu upotrebu. "

Travu" često gaje po kupatilima, podrumima, šupama i tavanima.

Ono što je, prema rečima naših sagovornika, dilerima potrebno za gajenje "trave" kod kuće jesu saksije, tegle, šatori, UV lampe, ventilatori i vagica za precizno merenje.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da "uzgajivačima" ova vrsta droge najisplativija.

- Za laboratoriju marihuane u kućnim uslovima zaista je potrebno malo novca, a zarada na ulici je solidna. Dileri često u saksijama, teglama i tim nekim šatorima uzgajaju marihuanu, a da se ne bi osetio njen miris stavljaju razne arome, pa čak i brašno kako bi droga izgubila svoj miris - kaže Radovanović i dodaje da je marihuana koja se meša sa brašnom "prljava droga".

KAKO SRBI GAJE MARIHUANU PO KUĆAMA Plaćaju rođene babe i dede da im zalivaju ZABRANJENU biljku!

MUP

 

- Marihuna koja se meša sa brašnom i određenim aromama kako bi se prikrilo šta zapravo gaje u saksijama, izgubi svoj prvobitni ukus - kaže naš sagovornik: - Laboratoriju je lako osmisliti i zbog toga ih u praksi imamo sve više. Takođe, ono što je veoma zanimljivo jeste i da dileri odu korak dalje i marihuanu uzgajaju na porodičnim imanjima kod baba i deka.

Sagovornik napominje i da je angažovanje starijih članova porodice za ovaj "biznis", nažalost, dobra kamuflaža.

- Često na imanjima i njivama među kukuruzom ili pšenicom zasade indijsku konoplju, koju je u takvim uslovima teško "provaliti". Takođe, znaju i da zasade marihuanu i u nekom grmu ili udaljenom mestu na imanju koje nije svima na oku - kaže Radovanović i dodaje da iz toga razloga imamo najstarije sugrađane koju su hapšeni zbog narkotika.

Policijski dronovi

Kriminolog Andrej Kubiček rekao je da policija može i na osnovu računa za struju da otkrije kućne laboratorije.

- Za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima, koriste se UV lampe, koje troše mnogo struje.

Samim tim, ako je račun za struju u nekom malom stanu ili kući enorman, to je jedan od znakova da se tu nešto proizvodi - kaže Kubiček i objašnjava da ako se vlasnik stana ili objekat i ranije dovodio u vezu sa narkoticima ili kriminalom, lako se zaključi šta se dešava iza zatvorenih vrata.

KAKO SRBI GAJE MARIHUANU PO KUĆAMA Plaćaju rođene babe i dede da im zalivaju ZABRANJENU biljku!

MUP

 

- Policija takođe, ukoliko ima neka saznanja da se u nekoj kući proizvode nedozvoljene supstance, može dronom da vidi kolika je plantaža unutra i šta se sve zapravo zbiva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading