ORGANIZATORA VUKOTIĆEVOG UBISTVA TURCI IZRUČUJU CRNOGORCIMA Radoje Živković Žuti, kreće na put kada ispuni ove uslove
Radoje Živković/Foto: Printscreen

Kako navode turski mediji, sudsko veće u Istanbulu odlučilo je pre 10 dana da se odobri zahtev kolega iz Crne Gore, iako Radoje Živković nije želeo da bude izručen svojoj zemlji.

- Sudsko veće odlučilo je da su ispunjeni uslovi za izručenje okrivljenog Radoje Živkovića čije izručenje je zatraženo. Naime, Crna Gora potražuje Živkovića zbog udruživanja u kriminalnu grupu, kao i za nekoliko brutalnih likvidacija u toj zemlji. Zahtev je prihvaćen u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima i članom šest Ujedinjenih nacija - pišu lokalni mediji i dodaju:

Ubica Jovana Vukotića

 

 

 

- U skladu sa članom Evropske konvencije o ekstradiciji zločinaca, odlučeno je da se izručenje okrivljenog odloži do pravosnažnosti odluke istanbulskog Višeg krivičnog suda. U odluci je navedeno da se okrivljenom može suditi samo za krivično delo koje predstavlja rešenje o izručenju i da se na to rešenje može žaliti u roku od 15 dana.

Podsetimo, Viši sud u Podgorici, potražuje Radoja Živkovića zbog optužbi da je kao član kriminalne grupe iz Kotora počinio ubistvo i ubistvo u pokušaju, kao i za nedozvoljeno oružje i drogu.

- Radoje Živković se u istanbulskog sudu javio preko video link na suđenje u Višem sudu u Podgorici gde je uz prevodioca naveo: "Meni se sudi kao pritvoreniku u 40. Višem krivičnom sudu u Istanbulu. Tražim da me ne izruče!" - podsećaju mediji iz Turske.

ORGANIZATORA VUKOTIĆEVOG UBISTVA TURCI IZRUČUJU CRNOGORCIMA Radoje Živković Žuti, kreće na put kada ispuni ove uslove

Foto: Alo ilustracija M.J.

 

 

Radoje Živković se tereti da je kao organizator okupio dve kriminalne grupe iz Izmira i Istanbula koje su mesecima pratila vođu "škaljaraca" Jovana Vukotića i njegovu porodicu koji su živeli u elitnom delu grada. Dve ekipe u svakom trenutku pratili su Vukotića koji je došao u Tursku kao agent nekretinina i pod lažnim identitetom. Ubijen je nakon što je napustio tržni centar u naselju Šišli u Istanbulu 8. septembra 2022. dok je bio sa trudnom suprugom Mašom M. i njihovim maloletnim detetom. Deo kriminalne grupe uhapšen je 16. septembra, a među njima i Živković koji je nadgledao celokupnu operaciju. Istragom je utvrđeno da je likvidacija vođe "škaljaraca" koštala milion i po evra. Živkoviću za ovo krivično delo preti teška kazna doživotnog zatvora i kazna od sedam do 17. godina.

Inače, protiv Radoja Živkovića vodio se još jedan predmet vezan za otmicu, a potom brutalno ubistvo "škaljarca" Rista Mijanovića, ali je taj predmet spojen sa ubistvom Vukotića. Naime, optužnicom Živković se tereti da je bio organizator otmice i ubistva Mijanovića 9. novembra 2020. u Istanbulu. Mijanović je otet iz restorana, a potom mučen u vili Željka Bojanića, a potom zakopan u dvorištu njegove vile. Na fleš disku uhapšenog Radoja Živkovića nađene su jezive fotografije Mijanovića, međutim telo Mijanovića do danas nije nađeno.

 

 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading