OVO SU SVI TROŠKOVI KOJI MOGU DA VAM STIGNU U SEPTEMBRU Cifre i do 1.000 evra
Foto: Shutterstock

Za opremanje osnovca preko 200 evra

Početak školske godine mnogim roditeljima će neminovno "isprazniti" novčanike, imajući u vidu neizbežne troškove i koliko je novca potrebno za opremanje jednog osnovca za prvi dan škole. Veliki izdatak je kupovina novih udžbenika koji za niže razrede iznosi oko 10.000 dok za više razrede ide oko 20.000 dinara, u zavisnosti od potrebnih udžbenika, piše Blic.

Beograđani su oslobođeni ovog troška, imajući u vidu da deca sa beogradskih opština dobijaju besplatne komplete udžbenika, međutim, ipak ostaju drugi troškovi kao što su pribor, odeća, obuća, koji nisu za potcenjivanje. To tvrde mnogi roditelji koji su prethodne dane proveli po knjižarama i prodavnicama spremajući se za početak školske godine.

Prema nekoj računici, samo za početak za patike, pantalone, majicu, jaknu, ranac i to napunjen sa priborom treba izdvojiti preko 200 evra i to samo za jednog đaka. Oni koji imaju dva školarca, izdatak se duplira.

Školarina na fakultetu preko 1.000 evra

Imajući u vidu da je upis na mnogim fakultetima već počeo, za studente koji ga upisuju u drugom roku školarina stupa na naplatu u septembru. Iako se cene školarine razlikuju od fakulteta do fakulteta, datumi za uplatu su uglavnom približni, i isto pravilo važi uglavnom na svim fakultetima da se školarina plaća pri upisu.

Na većini beogradskih fakulteta školarina za jednu godinu iznosi oko 1.000 evra pa i više. Kako je ovo iznos koji malo ko može da "iskešira" odmah, mnoge obrazovne ustanove pružaju mogućnost plaćanja školarine na rate. Ipak, za studente koji se odluče i na tu varijantu, prva rata stupa na snagu već u septembru, ukoliko se upišu u poslednjem roku.

Imajući u vidu i ostale troškove studenata kao što su udžbenici, stanarina, hrana i prevoz, kad se sve sabere, ni ne čudi što neki roditelji uzimaju bankarski kredit kako bi studenta spremili za početak akademske godine.

Rata za letovanje

Oni koji su letovanje platili na odloženo i to negde u julu ili avgustu, sada im savim sigurno stiže jedna rata na naplatu u septembru. Kako bi zadržale turiste u doba inflacije i visokih troškova, mnoge turističke agencije pružaju mogućnost plaćanja aranžmana na više mesečnih rata i to čak i po završetku letovanja.

Iz turističkih agencija kažu da nije retkost da se građani odlučuju na ovakav potez, i da ceo aranžman podele na više mesečnih rata. Na to se kako kažu posebno odlučuju kada su u pitanju skuplja letovanja, pa ih čekovima mesečno otplaćuju i do naredne letnje sezone.

Rata za kredit

Za kreditno zadužene građane, koji mesečno plaćaju ratu za kredit jedna sleduje i u septembru. Za one koji su zadužili prošlog mesece kako bi platili letovanje ili opremili školarca i studenta, i od banke posudili keš, ovo je mesec za prvu ratu.

Činjenica je da datum i ratu svaki građanin prilikom zaduženja dogovara sa bankom, te je tako visina ovog troška individualna. Ipak, imajući u vidu kretanja kamatnih stopa prethodnih meseci, mnogim bankarskim dužnicima je datum za naplatu postao traumatičan, jer su kamate skočile a posebno na stambene kredite.

Najvećem broju građana sa stambenim kreditom u Srbiji, a ima ih ukupno oko 150.000, mesečna rata veća je u proseku za oko 100 evra. I to je rast dobijen u prethodnih godinu dana. Zvanična statistika i više je nego neumoljiva i u procentima pokazuje rast koji je i veći nego duplo!

Po svemu sudeći, rast kamata bi mogao da se nastavi izvesno vreme, a s njim i rast rata kredita i rast problema za prosečnog građanina sa stambenim kreditom.

Plaćanje poreza

Poreska uprava objavila je poreski kalendar za septembar 2023. Prva obaveza treba da se plati već 5. septembra, a poslednja krajem meseca, a koje su one konkretno pogledajte u nastavku.

Već u prvoj nedelji, tačnije 5. septembra stupa na snagu prva obaveza u poreskom kalendaru koja se tiče dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u mesecu avgustu, na Obrascu OZU.

Druge nedelje, odnosno 11. septembra sledi obaveza podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja, na polovini meseca plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec avgust, dok 29. septembra stupa obaveza plaćanja obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading