ŠTA AKO IMATE SLAB NAPON STRUJE? Pomaže jedan aparat, imaćete problem ako ne učinite ovu stvar
Foto: Shutterstock

Na muci su i oni koji ostanu bez struje u ovim hladnim danima, ali i oni koji imaju slabu struju, jer ne mogu da uključe kućne aparate u kući ili im uređaji "crkavaju" zbog niskog napona.

Na udaru su najviše zamrzivači, veš-mašine, televizori, kompjuteri, a građani nemaju kome da se žale. Adresa je lokalna elektrodistribucija, ali najčešći odgovor iz ove službe jeste da je, prema njihovim podacima, sve u redu.

Svako može da proveri

Na terenu je slika drugačija. Najbenignije je da građani ni kafu ne mogu da skuvaju na ringli bez 15- 20 minuta, sijalica jedva da sija, a na uključenje TA peći ne smeju ni da pomisle.

‒ Svi imamo multimetre za merenje napona. Mada nam i ne trebaju kada i sami znamo da uveče ne možemo ni televizor da uključimo, a kamoli veš-mašinu. Napon pada već posle 17 časova i tako do iza ponoći. Kod mene je napon 160 volti, a treba da bude 220 volti. Crkao mi je zamrzivač. Nemam kome da se žalim, jer u elektrodistribuciji kažu da je sve u redu ‒ priča Dragan Savković iz Zaklopače.

ŠTA AKO IMATE SLAB NAPON STRUJE? Pomaže jedan aparat, imaćete problem ako ne učinite ovu stvar

Shutterstock

 

Muku muče i žitelji ostalih beogradskih prigradskih naselja, teško je i po selima širom Srbije i naseljima u Nišu, Vranju…

Stabilizator čuva uređaje

‒ Zimi je kod mnogih porodica problem napajanje strujom, naročito po selima. Potrošnja je velika, pa dolazi do pada napona. To se dešava jer nisu jake trafostanice. Zbog toga se dešava da stradaju i neki kućni aparati ‒ kaže Branislav Bane Delić, električar iz Beograda za Objektiv.

On naglašava da građani kada primete da je slabiji napon, isključe pre svega televizore, kompjutere, veš-mašine, zamrzivače, da se ne pokvare.

‒ Sada su se pojavili stabilizatori koji mogu da se ugrade i da štite od variranja napona ‒ kaže Delić.

Ovi aparati, korektori napona, prodaju se u trgovinama i koštaju od 6.500 do 7.500 dinara. Stabilizator napona koriguje slab ili jak napon u električnoj mreži i na taj način štiti električne aparate koji su priključeni na njega.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kalesu

18.12.2021 16:58

Da ispravim jednu grešku: tačno je da stabilizator neutrališe variranje napona, ali u jednom manjem opsegu. Nemojte očekivati čuda i čarolije ako vam je napon konstantno slab, tu stabilizator ne može nadoknaditi stalan manjak volti u mreži. To bi, eventualno, mogao transformator.