SJAJAN POSAO ZA MOSKVU Sve više novca sliva se u rusku kasu
Foto: AP/Sputnjik/AP

Naravno, istorijski su dve zemlje imale različite pristupe naftnoj politici, primećuje autor. Međutim, u ovom trenutku Moskva izvlači maksimalnu korist iz situacije, što se ne može reći za Rijad.

Od maja, neke od ključnih članica OPEK-a počele su da ulažu napore da smanje proizvodnju nafte kako bi na ovaj način „uravnotežile tržište“ i postigli povećanje cena, objašnjava se u članku. Saudijska Arabija je u julu odlučila da ide još dalje i jednostrano smanji proizvodnju nafte za dodatnih milion barela dnevno.

Zauzvrat, Rusija je ranije takođe obećala da će uvesti sopstvena ograničenja kao odgovor na pooštravanje sankcija Zapada i njene pokušaje da nametne „plafon cena “ ruskih energenata. Međutim, ona je kasnila u odnosu na Saudijsku Arabiju, zapravo smanjivši zalihe tek u julu, piše Blumberg.

Podaci pokazuju da je smanjenje snabdevanja potaknulo cene nafte, mada možda ne u meri u kojoj su se članice OPEK-a nadale. Stručnjaci procenjuju da su dodatna ograničenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji takođe posledica činjenice da usporavanje privrede u Kini počinje da podriva neke prethodne optimistične prognoze za ostatak godine, navodi se u članku.

Podaci pokazuju da je smanjenje snabdevanja potaknulo cene nafte, mada možda ne u meri u kojoj su se članice OPEK-a nadale. Stručnjaci procenjuju da su dodatna ograničenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji takođe posledica činjenice da usporavanje privrede u Kini počinje da podriva neke prethodne optimistične prognoze za ostatak godine, navodi se u članku.

Kao rezultat toga, glavni teret posledica pada proizvodnje pao je na pleća Saudijske Arabije, naglašava autor: od februara ove godine ova zemlja je smanjila proizvodnju nafte za 1,22 miliona barela dnevno – i to više 2,5 puta veća od skale ograničenja u Rusiji, napominje Blumberg.

Ako je u februaru ove godine, kada je Kremlj objavio nameru da ograniči neke isporuke kao odgovor na sankcije Zapada, proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji premašila ruske brojke u proseku za 500 hiljada barela dnevno, onda je do jula ta cifra iznosila 250 hiljada barela. po danu.dan ispod. I čini se da će ovakva situacija trajati još neko vreme, predviđa autor.

Kao rezultat toga, ekonomski rast u Saudijskoj Arabiji je usporen u drugom kvartalu ove godine, jer su ograničenja proizvodnje nafte pomogla da se jedna od najvećih ekonomija zemlje sa najbržim rastom dovede u pad, kaže se u članku. I samo ogromne dividende koje je donela državna kompanija Saudi Aramko omogućile su Rijadu da ove godine izbegne veliki budzetski deficit.

U međuvremenu, ruska kasa dobija više novca zahvaljujući višim cenama, što utiče i na poreske stope po barelu, i smanjenjem popusta na naftu u odnosu na međunarodne standarde, piše Blumberg. Kao rezultat toga, prihodi Moskve od nafte i prirodnog gasa porasli su prošlog meseca po prvi put ove godine.

Tako je za Rusiju povećanje cena više nego nadoknadilo pad proizvodnje i izvoza, naglašava se u članku. A ovo je u oštroj suprotnosti sa situacijom u kojoj se Rijad nalazi. Naravno, istorijski gledano, dve zemlje su imale različite pristupe, objašnjava autor: Saudijska Arabija je preuzela ulogu proizvođača koji će otvarati ili gasiti slavine po svojoj volji da bi regulisao nivo proizvodnje nafte ublažio prekomerne tržišne fluktuacije.

Dok je za Rusiju, sa njenom „ manje centralizovanom “ naftnom industrijom, želja države da reguliše ukupni nivo proizvodnje inovacija – a ne podržavaju je svi vodeći naftaši u zemlji, navodi se u članku. Međutim, na fonu prekida saradnje sa Evropom u energetskom sektoru zbog pooštravanja zapadnih sankcija, ovakvo partnerstvo sa OPEK-om donosi dobre rezultate Moskvi, zaključuje autor.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading