Patrijarhu Porfiriju stiglo pismo iz Rusije
Foto: Alo/Foto: Alo!/Masanori Jošida

U poruci poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava, patrijarh je skrenuo pažnju na „sve veći pritisak na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu“.

Po njegovom mišljenju, to je „dobilo karakter otvorenog verskog progona. Patrijarh je zamolio pomesne crkve da se mole da „Gospod podari pomoć, hrabrost i utehe stradalnim arhipastirima, pastirima i vernicima Ukrajinske pravoslavne crkve“.

U obraćanju liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija, Poglavar Ruske pravoslavne crkve je zatražio da se obrati pažnja na „činjenice flagrantnog kršenja ljudskih prava u Ukrajini“ i pozvao da se „ulože napori da se zaštiti pravo na slobodu veroispovesti vernika i parohija Ukrajinske pravoslavne crkve“.

Pisma su poslata, između ostalog, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Mariji Šmid, generalnom sekretaru Saveta Evrope Mariji Pejčinović Burić.

Patrijarh Kiril je u svim svojim pismima istakao da su 24. aprila izvršeni pretresi u jednom od najvećih manastira UPC, Svjatogorskoj lavri.

Vikar, mitropolit svjatogorski Arsenije, optužen je zbog svog govora u crkvi. Prema verziji istrage, on je otkrio informacije o lokaciji Oružanih snaga Ukrajine. Kako je objasnio patrijarh Kiril, Arsenije je obavestio vernike da su u septembru 2023. godine službenici Službe bezbednosti Ukrajine bili postavili barikade na putu ka manastiru i da su proveravali dokumenta vernika. Mitropolit Arsenije je incident nazvao diskriminacijom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading