"UKRAJINSKI REŽIM SE PLAŠI" Zaharova: "Rusija će nastaviti da otvara svetu oči o svim lažima Kijeva"
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

- Nećemo da trpimo takve lažiranja i nastavićemo da otvaramo oči svetskoj zajednici za ono što se dešava, da govorimo o pokušajima manipulacije svešću celog sveta - kazala je Zaharova, a navodi se na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Povodom foto i video materijala koje je objavio Kijev, a koji navodno ukazuju na zločine ruske vojske u Buči u Kijevskoj oblasti, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da se radi o još jednoj ukrajinskoj provokaciji.

Zaharova je naglasila da za vreme dok je grad bio pod ruskom kontrolom, nijedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvih nasilnih akcija i istakla da je Rusija više puta činjenicama dokazivala da su događaji u Buči cinična rekonstrukcija.

Istovremeno, prema rečima Zaharove, pismo koje je poslala ukrajinska stalna misija ne sadrži dokaze, već samo neosnovane optužbe i upućivanje na "nedvosmislene zaključke".

- Najviše pitanja postavlja fantazija o broju žrtava tragedije. U pismu se navodi da je u Buči navodno dokumentovano više od 9.000 ratnih zločina u kojima je stradalo 1.800 ljudi. Potvrda o nerealnosti ovih izjava može se naći u samim ukrajinskim izvorima - ukazala je ona.

Zaharova je kao primer navela podatke ukrajinskih medija, prema kojima je u martu 2022. u gradu ostalo samo 5.000 ljudi.

- Kao što znate, ruska vojska je bila u gradu od 27. februara do 31. marta 2022. godine, odnosno 33 dana, njihov broj nije premašio nekoliko stotina ljudi. Podelimo 9.000 zločina sa 33 dana prema brojkama koje je dao Kijev, naša vojska je morala da počini 272 zločina dnevno, ili 11 zločina na sat bez prekida za spavanje i hranu - precizirala je ruska zvaničnica.

Dodala je da je najvažnije da još nije sprovedena potpuna istraga o toj tragediji niti je dala odgovore na konkretna pitanja: imena i prezimena ubijenih, njihovo prebivalište i registraciju, vreme, mesto i uzrok smrti, rezultate patološkog pregleda koji ukazuju na prirodu rana koje su rezultirale smrću

- To znači jedno: kijevski režim se plaši istrage, jer tokom nje rizikuje da se razotkrije - zaključila je Zaharova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading