POCEPAO JOJ BUDŽET! Hant stavio Liz Tras na svoje mesto!
EPA

Hant, koji je u petak imenovan za ministra finansija sa zadatkom da popravi britanske javne finansije nakon što je ekonomski plan Trasove oborio vrednost britanske imovine na berzama, smatra da zemlja prvo treba da uspostavi poverenje i stabilnost kako bi mogla da teži privrednom rastu, prenosi Rojters.

On je rekao da će odustajanje od planiranog smanjenja poreza donosii državi 32 milijarde funti (36 milijardi dolara) svake godine. Takođe će biti potrebno rezanje državne potrošnje kako bi se suzila "rupa" u javnim finansijama, koja prema pisanju Sandej tajmsa iznosi čak 72 milijarde funti (81 milijardu dolara).

„I dalje imam izuzetno poverenje prema dugoročnim ekonomskim izgledima Ujedinjenog Kraljevstva dok sprovodimo našu misiju krećući se ka rastu. Ali, rast zahteva poverenje i stabilnost, i Ujedinjeno Kraljevstvo će za to uvek imati sredstava“, rekao je Hant.

Funta je povećala jutrošnji rast prema dolaru na 1,2 procenta do 11:20 časova po londonskom vremenu, a ojačale su i cene britanskih državnih obveznica.

Skoro potpuni preokret ekonomskog plana ostavlja premijerku Tras, koja je četvrti predsednik vlade u poslednjih šest godina, da se bori za opstanak u Dauning stritu manje od šest nedelja nakon što je došla na vlast obećavajući velika smanjenja poreza i deregulaciju kako bi ponovo pokrenula ekonomski rast, navodi Rojters.

Ona je bila primorana da preokrene prvobitno najavljeni kurs pošto su tržišta burno odreagovala na njen plan, potopivši vrednost funte i cene državnih obveznica i nateravši Banku Engleske da interveniše kako bi zaštitila penzione fondove.

Centralna banka je ostala pri planiranom roku i okončala u petak podršku finansijskim tržištima, što je pojačalo pritisak na Hanta tokom vikenda da istraži načine za smanjenje potrošnje pre današnjeg otvaranja tržišta obveznica.

Dok se od njega očekivalo da će poništiti neka smanjenja poreza, promena šeme energetske podrške domaćinstvima i preduzećima je bila neočekivana.

Premijerka Liz Tras je ranije najavila dvogodišnju šemu subvencija za domaćinstva i preduzeća tokom perioda rasta cena energije, u iznosu od 60 milijardi funti za šest meseci. Hant je međutim saopštio danas da će ta šema sada trajati do aprila, nakon čega će biti više ciljana i ograničena.

Hant tek treba da dostavi potpuniji srednjoročni fiskalni plan 31. oktobra, kada će i nezavisna Kancelarija za budžetsku odgovornost izaći sa svojim prognozama, saopštilo je Ministarstvo finansija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading