"NAROD NEMA PARA!" Vrije u Velikoj Britaniji, Liz Tras napravila ekonomski haos u zemlji!
Foto: EPA/ANDY RAIN

Kings kros je železnička stanica poznata milionima čitalaca knjiga o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru. Poslednjih nedelja je i epicentar protesta, a putnicima je osim voznog reda često potreban i dnevni raspored štrajkova, koji tresu zemlju.

Tokom vikenda su štrajkovali železničari, mornari i kamiondžije. Štrajkovaće ponovo, a pridružiće im se i poštari.

Advokati su se izborili za povišicu plate od 15 odsto. Tako su jedini, koji idu u korak sa inflacijom, koja oscilira oko 10 procenata.

london

EPA/OLIVIER HOSLET

 

"Narod nema para. Britanci nisu dovoljno plaćeni za svoj rad. Nije reč samo o železničarima, već i o celokupnoj privredi i društvu", poručuje Mik Linč, generalni sekretar sindikata železničkih, pomorskih i transportnih radnika, koji između dva štrajka vodi pregovore sa vladom Liz Tras.

Skuplja je i hrana. Najviše je poskupelo mleko – 40 odsto, a najmanje alkohol 0,7 procenata.

Zabrana uvoza ruske ribe gura naviše cenu nacionalnog jela broj jedan – pohovane ribe sa čipsom.

Tu zabrinjava vlasnike malih ribljih restorana poput Barija Singa, koji nevoljno planira podizanje cena.

"Uzdržavamo se koliko možemo jer je prodaja opala. Bojim se da će mi zbog viših cena, sve manje ljudi doći na vrata", kaže Sing.

Čak ni članstvo vladajuće Konzervativne stranke, čija je godišnja konvencija završena tokom vikenda u Birmingemu, ne vidi svetlo na kraju ekonomskog tunela i to samo nekoliko nedelja po izglasanju nove premijerke.

Konzervativci krive medije za ekonomsku situaciju 

Sofi Kokran, članica Konzervativne stranke iz Darama, za ekonomsku situaciju krivi medije.

EPA

 

"Mediji su uspeli da uklone premijera, koji nam je doneo većinu od osamdeset mesta u parlamentu. Sada su mediji pritiskom preokrenuli mere iz izuzetno važnog budžeta. Sa većinom od 80 mesta ne možemo da sprovedemo ni najosnovnije reforme i smanjimo najvišu poresku stopu na 40 odsto kakva je bila tokom većeg dela mandata Gordona Brauna. Ako to ne možemo, znači da je zemljom nemoguće upravljati", tvrdi Sofi Kokran.

Lokti Spiru-Kirbi, studentinja matematike i kelnerica, kao problem broj jedan vidi rastuće troškove života i cene energenata. Međutim, ističe da skoro niko ne može da ih podmiri bez obzira na broj radnih sati.

Kevin Holing, inženjer brodogradnje, smatra da se jaz između najbogatijih i siromašnih produbljuje, te da najave smanjenja poreza ništa ne pomažu.

Piter Sanderland, član Konzervativne stranke iz Linkolna, ukazuje da je bez obzira na ideologiju koju zastupa, vlada pokazala nivo nekompetentnosti koji brine celu zemlju.

Nezadrživo ne rastu samo cene, već i popularnost opozicionih laburista.

"Šteta je naneta kada je ministar finansija ustao i objavio mini-budžet bez ikakve srednjoročne fiskalne prognoze, najavivši ogromne državne zajmove kako bi se nadoknadilo smanjenje poreza za najbogatije", ističe sve popularnija ministarka finansija vlade u senci Rejčel Rivs.

Sadik Kan: Liz Tras ukopala i sebe i funtu

Jedino što može koliko-toliko da umiri izbezumljenu berzu je nezavisna srednjoročna ekonomska prognoza.

Ministar finansija Kvazi Kvarteng nastoji da smiri strasti pomeranjem datuma njenog objavljivanja sa 23. novembra na 31. oktobar.

To ne sprečava gradonačelnika Londona da se iz Sitija javno podsmeva vladi.

"Istini za volju, Liz Tras je najavila da će se ukopati u svojim stavovima već prvog dana. Samo nam nije rekla da će ukopati i funtu", tvrdi gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Već je kliše citirati Šekspira i najaviti zimu nezadovoljstva. Ono je već tu, a ni najveći optimisti ne predviđaju ovoj vladi opstanak do Božića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading