"BRITANIJA TREBA DA IGRA ŽESTOKO" Bivša britanska premijerka: EU razume samo bol
Profimedia

Bivša premijerka Velike Britanije, Elizabet Tras, koja je na adresi Dauning strit provela samo 49 haotičnih dana, izjavila je da žali zbog činjenice da njena prethodnica Tereza Mej nije bila "tvrdoglavija" sa zahtevima tokom Bregzita.

Ona je do takvog zaključka došla jer smatra da je Britanija trebalo da igra žestoko pošto je "jedina stvar", kako kaže, koju blok razume "bol".

Britanska premijerka sa najkraćim stažem ponudila je svoja retrospektivna razmišljanja o izlasku Britanije iz EU bloka u novoj knjizi objavljenoj u utorak, prenosi "Politiko".

U knjizi Trasova iznosi žal zbog činjenice da njena prethodnica Tereza Mej, u čijoj službi je tokom bregzita 2016. radila kao sekretar pravosuđa, a zatim na visokoj poziciji u ministarstvu finansija, nije bila "tvrdoglava" u pregovorima koje je, kako tvrdi, "EU uvek doživljavala kao čin rata."

"Jedina stvar koju razumeju je bol. Trebalo je da im kažemo da smo spremni da ne postignemo nikakav dogovor, da uvedemo carine na njihove poljoprivredne proizvode i da nastavimo sa trgovinskim sporazumom sa SAD", napisala je bivša premijerka Velike Britanije.

Ona je istakla da je London imao "potencijalno mnogo uticaja" u pregovorima o izlasku iz EU, ali da ga "nikada nije iskoristio".

"Kada imate premijera i kancelara koji žele da slušaju oprezne državne službenike, takva vrsta smelog, ratobornog pristupa nema šanse za uspeh", dodala je ona.

"Politiko" podseća da se Vlada Tereze Mej raspala jer je više puta pokušavala da postigne dogovor o bregzitu u britanskom parlamentu.

Tras je kasnije preuzela trgovinske i spoljne poslove u nesrećnoj vladi Borisa Džonsona, pre nego što ga je nasledila na mestu premijera.

Tras je vodila kampanju za ostanak Britanije u EU 2016. godine, ali je posle toga promenila priču zalažući se za Bregzit.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading