SVAKODNEVNO POJAČAVAJU SVOJE PRISUSTVO U SRPSKIM SREDINAMA Britanci snimaju sever Kosova, Amerika gomila vojsku u Bondstilu!
Foto: Ognjen Radošević

Pored toga, na KiM će, u okviru Kfora, biti raspoređeno dodatnih 300 američkih vojnika iz Nacionalne garde Indijane. Oni će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod komandom NATO, kao podršku operaciji „Zajednički čuvar“.

Sve ovo dešava se tokom pojačane kampanje koju predvodi Aljbin Kurti, a koja se odnosi na preregistraciju srpskih registarskih oznaka ali i sveopšteg pritiska na Srbiju da promeni svoje stavove o KiM. Jedan od pritisaka je i izgradnja ilegalnih policijsko-vojnih baza koje Priština gradi upravo u mestima koje ovih dana Britanci obilaze i snimaju na severu Kosmeta.

Novopristigle američke vojnike u Bondstilu predvodiće pukovnik Kris Mabis iz Kolumbije. General-ađutant Indijane, general-major Dejl Lajls rekao je da će ove vojne snage „jačati nezavisnost tzv. Kosova“.

I dok je Dejl Lajls govorio na svečanosti kojom je obeležen dolazak tri stotine američkih vojnika, na severu su Britanci snimali strateški važne objekte, puteve, mostove, trafostanice, dalekovode, ali i privatna imanja tamošnjih Srba.

- Bilo je njih nekoliko u civilu, ali i u uniformi. Šetali su se potpuno slobodno, snimali su ulice, kuće i automobile. Išli su magistralom koju su sve vreme snimali. Posebno su im bila interesantna okolna brda na kojima se nalaze dalekovodi - kazao je jedan od meštana severa KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o boravku velikog broja britanskih vojnika na severu KiM 6. oktobra i dolasku 300 američkih vojnika, kazao je da se vrši psihološki pritisak na Srbe u južnoj srpskoj pokrajini. Rekao je da su se Britanci šetali i snimali da bi srpski narod video kakva je to snaga i moć.

- Sve imamo dokumentovano, video i fotografije, da ne bi neko rekao da se to nije desilo, a oni će reći da su to redovni zadaci, a kako to uvek na severu, a ne na nekom drugom mestu… Amerikanci povećaju prisustvo i novih 300 vojnika dolazi, i interesantno je da oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova - naveo je predsednik Vučić.

On je dodao da se dešavaju svakodnevne provokacije Albanaca i pojavljivanja različitih policijskih jedinica koje nemaju nikakve veze sa Direktoratom i regionalnom policijom - sever.

- U pitanju je poseban psihološki pritisak, a oni će reći da su to redovne aktivnosti - naveo je on i istakao da je to nastavak politike sile od 1999. godine sve do danas.

- Mi smo poruku shvatili i dobro razumeli da je međunarodno pravo odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile - istakao je Vučić, i dodao da nama ništa ne preostaje nego da se pozivamo na međunarodno javno pravo i da budemo možda jedini koji će toga u potpunosti da se pridržavaju, a ostali će samo kada im to odgovara.

Petković: Kurti pokušava
da izjednači žrtvu i dželata

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je juče da Aljbin Kurti svojim izjavama pokušava da izjednači žrtvu i dželata.

- Kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi „teritoriju bez drugih na njoj“, verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili KiM i po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata - naveo je on u saopštenju.

On je istakao i da to, pritom, govori predstavnik privremenih institucija u Prištini koje su izvršile secesiju južne srpske pokrajine i pogazile, zajedno sa svojim zapadnim mentorima, sve norme međunarodnog prava kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao međunarodno priznate države i članice UN.

- Zbog planskog i sistemskog proterivanja Srba od strane političkih struktura iz Prištine, etnički su očišćeni gotovo svi gradovi i većina sela na Kosovu i Metohiji, koji su vekovne kolevke srpskog naroda, i to je i dan-danas realnost u pokrajini koju bezočnom zamenom teza pokušava da prikrije Kurti - rekao je Petković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading