"EKONOMSKI NATO" PROTIV KINE Bivša britanska premijerka stvaranjem nove organizacije udara na Peking
EPA

- Ono što bih ja želela da vidim u ekonomskom planu, to je razvoj ekonomskog NATO-a. Koordinacija između zemalja koje podržavaju slobodu i slobodno preduzetništvo - rekla je Tras na događaju analitičkog centra "Prospekt faundejšn" u Tajvanu, u koji je doputovala u utorak. 

Tras, čija je smena sa mesta premijera u mnogome bila izazvana lošom ekonomskom politikom, u Tajvanu je istakla da je svetu sada potrebno da dođe do stvaranja jednog posebnog ekonomskog komiteta koji bi određivao kako bi veći deo sveta trebalo da posluje sa Pekingom, baš kao što je to bio slučaj pre sa SSSR-om, kada je "za vreme Hladnog rata postojao Koordinacioni komitet za sveobuhvatnu kontrolu izvoza i koji je bio usmeren na to kako bi slobodan svet kolektivno trebalo da sarađuje sa SSSR-om".  

- Mislim da nam je potrebno nešto nalik tome - istakla je ona. 

Organizacija bi, kako je dalje navedeno, trebalo da se sastoji od ministara zemalja G7 - SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana - zatim, zemalja Evropske unije, ali bi u njoj svoje predstavnike mogle imati i države poput Južne Koreje i Australije, kao i druge zainteresovane zemlje. Njihov glavni cilj bi bilo kreiranje zajedničke politike u odnosu na Peking, a sfere kojima bi se "ekonomski NATO" bavio bile bi trgovina, investicije i izvoz tehnologija. 

Tras je doputovala na Tajvan 16. maja kao poslanik britanskog parlamenta. To je prvi put da je jedan bivši britanski premijer posetio ostrvo još od 1996. godine, kada je to isto učinila Margaret Tačer. Tajvanski mediji preneli su da je cilj njene posete razgovor sa naučnim i biznis krugovima ostrva. Bivša premijerka trebalo bi da na ostrvu ostane pet dana. Kineska ambasada u Londonu navela je da je njena poseta "politički šou" i provokacija koja neće biti od koristi Londonu. 

Da NATO želi da proširi svoj uticaj na Azijsko-pacifički region više nije tajna, jer je Alijansa saopštila o nameri da u Japanu otvori svoju prvu kancelariju u tom regionu. Generalni sekretar Jens Stoltenberg tom prilikom je objasnio da Peking pažljivo posmatra šta se dešava u Ukrajini i Evropi, te da na osnovu toga pravi kalkulacije kada je reč o Tajvanu.

Moskva je upozorila da bi širenje uticaja Alijanse na ovaj region značilo i širenje "antiruske i antikineske politike".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading